"CUMHURİYETİN IŞIĞINDA YÜKSEKÖĞRETİMDE SANAT EĞİTİMİ ULUSLARARASI SEMPOZYUMU" etkinlikleri

Gazi Üniversitesi Güzel Sanatlar Eğitimi Bölümü Resim-İş Eğitimi Anabilim Dalı, Gazi Eğitim Fakültesi kuruluşunun 90. yılını anmak üzere Öğretmenler Günü’nü de içine alan, bir hafta boyunca süren birçok etkinliğe imza atmıştır.

İlk olarak 21 Kasım 2016 saat 13.30’da Malik Aksel Sergi Salonu’nda Resim-İş Eğitimi Anabilim Dalı öğrencilerinin çalışmalarından oluşan ‘Malik Aksel Resim-Grafik Tasarım Öğrenci Çalıştayı Sergisi’nin açılışı gerçekleşmiştir. Gazi Eğitim Fakültesi’nin kuruluş yıllarından itibaren görev yapan hocalardan biri olan Malik Aksel, bu anlamlı zaman aralığında anılmış, öğrencilerin Malik Aksel’den etkilenerek yaptığı çalışmalar sergilenmiştir.

Serginin açılışı, Gazi Eğitim Fakültesi Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Mahmut Selvi’nin katılımıyla gerçekleştirilmiştir. Açılışta Gazi Üniversitesi Güzel Sanatlar Eğitimi Bölümü Resim-İş Eğitimi Anabilim Dalı Başkanı Alev Çakmakoğlu Kuru konuşmasını yapmıştır. Sergi davetlilerinin yanı sıra sempozyum katılımcıları da bir hafta boyunca sergiyi ilgiyle gezmiştir. 

23 Kasım Saat 10.30’da Rektörlük Binası Mimar Kemaleddin Konferans Salonu’nda ‘Cumhuriyetin Işığında Yükseköğretimde Sanat Eğitimi Sempozyumu’ Açılış Töreni gerçekleştirilmiştir. Açılış töreninde ilk olarak Resim-İş Eğitimi Anabilim Dalı öğretim elemanlarının da yer aldığı ve kuruluşundan bugüne Bölümün hikayesini anlattıkları ‘Cumhuriyetin Işığında Resim-İş’ isimli tanıtım filmi gösterilmiştir.

(Cumhuriyetin Işığında Resim-İş Filmi için linki tıklayınız...) https://www.youtube.com/watch?v=KOim7jMGJqQ 

Filmde 1932’den itibaren görev yapmış olan hocaların ve öğrencilerin yer aldığı kareler izleyicileri hem heyecanlandırmış hem duygulandırmıştır. Açılışta öncelikle Resim-İş Eğitimi Anabilim Dalı Başkanı Alev Çakmakoğlu Kuru konuşmasını yapmıştır. Daha sonra Gazi Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Rabia Sarıkaya konuşmasını gerçekleştirmiştir. Konuşmaların ardından bugüne kadar Gazi Resim-İş Eğitimi Bölümü/Anabilim Dalı’nda yöneticilik yapmış olan öğretim üyelerine plaketleri Gazi Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Rabia Sarıkaya tarafından takdim edilmiştir.

23 Kasım günü oturumlar saat 17.00’ye kadar devam etmiştir. İlk oturumda ise Resim-İş Eğitimi Anabilim Dalı’nın kıdemli ve bir kısmı emekli olan öğretim üyelerinden oluşan bir grup bilim insanı Gazi Resim-İş tarihine, kendi yaşanmışlıklarına dair konuşmalarını dinleyicilerle paylaşmıştır. KKTC üniversitelerinde görev yapan öğretim üyeleri de Gazi Resim-İş’ in Yavru Vatana olan yansımalarını konuşmalarında dile getirmişlerdir.

 

23 Kasım Saat 17.00’de Resim-İş Eğitimi Anabilim Dalı binası zemin katta, ‘Gazi Resim-İş Belleği’ Açılış Töreni gerçekleştirilmiştir. Bir BAP projesi olarak hazırlanan ‘Gazi Resim-İş Belleği’, koordinatörlüğünü Prof. Dr. Alev Çakmakoğlu Kuru’nun yaptığı Arş.  Gör. Ali Ertuğrul Küpeli ve bir grup öğrencinin çalışmaları sonucunda ortaya çıkmıştır. 1932’den bu yana Resim-İş Eğitimi Anabilim Dalı’nda görev yapmış olan bütün hocaların bilgileri, eserleri, fotoğrafları, kullanılan araç-gereçlerden oluşan bir veri bankası, bellek kurulmuştur. Resim-İş Eğitimi Anabilim Dalı devam ettikçe zenginleşmesi planlanan ‘Gazi Resim-İş Belleği’ gelecek kuşaklara önemli bir miras olacaktır.  Açılış Gazi Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Rabia Sarıkaya ve Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Mahmut Selvi’nin katılımıyla gerçekleştirilmiştir. Açılışta önce Gazi Üniversitesi Güzel Sanatlar Eğitimi Bölümü Resim-İş Eğitimi Anabilim Dalı Başkanı Alev Çakmakoğlu Kuru konuşmasını yapmıştır, sonrasında Gazi Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Rabia Sarıkaya konuşmasında kurulan ‘Gazi Resim-İş Belleği’nin kıymetini vurgulamış ve Gazi Eğitim Fakültesi’nde yer alan diğer bölümlere de bu doğrultuda çalışmalarını tavsiye edeceğini dile getirmiştir. İzleyicilerin uzun uzun ve merakla gezdikleri ‘Gazi Resim-İş Belleği’ geçmişle bugünü birleştirmelerini sağlamış, ne kadar sağlam köklere sahip olduklarını hatırlatmıştır.  Açılış sonrası izleyicilere kayısılı börek ve çay ikramında bulunulmuştur.

 

 

24 Kasım 2016 günü sabah 09.30’dan itibaren sempozyum oturumları devam etmiştir. 24 Kasım 2016 saat 14.00’te sempozyum katılımcıları Anıtkabir’i ziyarette bulunmuştur. Öğretmenler Günü’nde ilk olarak Başöğretmen Mustafa Kemal Atatürk ‘ü ziyaret etme fikri büyük ilgi görmüş, iki otobüs ve özel araçlarla kalabalık bir grup olarak ziyaret gerçekleştirilmiştir. İlk olarak, Mustafa Kemal Atatürk ‘ün mozolesine çiçek koyulmuş daha sonra Atatürk ve Kurtuluş Savaşı Müzesi ziyaretinde bulunulmuştur.

background image