Azerbaycanlı Ünlü Şair ve Düşünür Nizâmî Gencevî’nin Konu Edildiği 10. Salı Konferansı Düzenlendi
8 Nisan 2021 | 17:17

Fakültemizin düzenlediği Salı Konferanslarının onuncusu “Doğumunun 880. Yıl Dönümünde Nizâmî Gencevî” teması altında gerçekleştirildi. Konferansın oturum yöneticiliğini Türkçe Eğitimi Ana Bilim Dalı öğretim üyesi Doç. Dr. Nazife Burcu TAKIL üstlendi.

Açılış konuşmalarını Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Bekir Buluç ile Azerbaycan Mingeçevir Devlet Üniversitesi Rektörü Dr. Şahin Bayramov’un yaptığı çevrim içi konferansta; Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Bekir Buluç, Azerbaycanlı şair ve düşünür Nizâmî Gencevî’nin doğumunun 880’inci yılı nedeniyle kardeş ülke Azerbaycan’da 2021 yılının Nizâmî Gencevî yılı olarak ilan edildiğini ve Nizâmî Gencevî’nin dünya edebiyatında da önemli bir şahsiyet olduğuna değinerek, Farsça olarak kaleme aldığı şiirlerinde insan ve insana saygının önemini ifade eden temalar işlediğini ifade etti.

Rektör Dr. Bayramov ise Dağlık Karabağ Savaşı’nda Ermenistan saldırısına karşı Azerbaycan’a destek veren Türkiye’ye teşekkürlerini ileterek, Üniversitemizle yaptıkları iş birliklerinden dolayı memnuniyetlerini dile getirdi. Konferansın devamında Fakültemiz Öğretim Üyesi Prof. Dr. Halil Çeltik “Nizâmî’nin Ferhat ile Şirin’i”, Kastamonu Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Vusala Musalı “Nizâmî Gencevî Mesnevilerinin Manchester ve Berlin Nüshalarındaki Minyatürler Üzerine”, Mingeçevir Devlet Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Esmira Cafarova “Nizâmî Gencevî’nin Eserlerinde Toleranslık ve Çok Kültürlülük Fikirleri”, Mingeçevir Devlet Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mayıl İsmalov ise “Nizâmî Gencevî’nin Zengin Edebi Mirası: Doğu Araştırmalarından Örnekler” konulu sunumlarını yaptılar.

Konferansın bitiminde Gazi Eğitim Fakültesi Dekanımız Prof. Dr. Mahmut SELVİ tüm katılımcılara yoğun katılımlarından ve ilgilerinden dolayı konuklara teşekkürlerini sundu.

 

 

Konferansın video kaydı için tıklayınız.

background image