İlki 21-24 Ekim 2010 tarihinde Bakü Slavyan Üniversitesi ile Gazi Üniversitesi’nin işbirliğinde Azerbaycan’da düzenlenen  “Bahtiyar Vahapzade Anısına I. Uluslararası Türk Dili ve Edebiyatları Öğretimi Sempozyumu”nun ikincisi 2016 yılının UNESCO tarafından “Prof. Dr. Fuad Köprülü Yılı” ilan edilmesi sebebiyle büyük âlim, Ordinaryüs Prof. Dr. M. Fuad Köprülü’nün anısına 17-19 Nisan 2017 tarihlerinde Gazi Eğitim Fakültesi ev sahipliğinde düzenlenmiştir. Türkiye’de Türklük biliminin kurucusu olan Köprülü’nün Türk tarihi, Türk dini, Türk edebiyatı,  Türk dili, hukuk ve iktisat alanındaki çalışmaları bilim hayatına ışık tutmuştur.  Türkiye’de edebiyat, edebiyat tarihi ve edebiyat öğretimiyle ilgili çalışmaları, yetiştirdiği öğrenciler ve bu öğrencilerin Türkiye’de öğretmen eğitimine katkıları Gazi Üniversitesinin kuruluşunun 90. yılında da varlığını hissettirmektedir. Bu iki anlamlı yılın bir arada olması Fakültemizde de böyle bir sempozyumun yapılmasını gerekli kılmıştır.

Gazi Üniversitesi, Gazi Eğitim Fakültesi, Türk Dili ve Edebiyatı Eğitimi Ana bilim Dalının ev sahipliğinde gerçekleşen sempozyumun açılışı Mimar Kemaleddin salonunda İstiklal Marşı ve saygı duruşuyla başlamış olup, sonrasında Türk Dili ve Edebiyatı Eğitimi Ana Bilim Dalı başkanı Prof. Dr. İsmet ÇETİN, Gazi Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Rabia SARIKAYA ve Gazi Üniversitesi rektörü Prof. Dr. İbrahim USLAN’ın konuşmaları ile devam etmiştir.

Sempozyuma Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan, Özbekistan, Türkmenistan, Afganistan, İran, Polonya, Yemen ve Batı Trakya’dan 28; Türkiye’nin çeşitli üniversitelerinden gelen 130 bilim insanı katılmıştır. Sempozyumda Türkiye ve Türkiye dışı Türk dili ve edebiyatı öğretimi, sorunları ve çözüm yolları tartışılmıştır. Sempozyumun dışardan dinleyici katılımına açık olarak gerçekleştirilmesi; geniş bir öğrenci, eğitimci ve akademisyen kitlesine ulaşmasını sağlamıştır. TRT Avaz Televizyonu ve TRT İstanbul Radyosu sempozyum ile ilgili çekimler ve programlar gerçekleştirmiş, böylece paylaşılan bilgilerin basın yoluyla da daha geniş kitlelere ulaşması sağlanmıştır.

Fakültemiz ev sahipliğinde gerçekleştirilen sempozyuma, Gazi Üniversitesi Rektörlüğü, UNESCO Türkiye Milli Komisyonu, Türk Dil Kurumu, TÜRKSOY, TİKA, Ahmet Yesevi Üniversitesi, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanlığı ve Nobel Yayıncılık katkı sağlamıştır. İki gün devam eden Sempozyum programında Türk Dünyası Müziklerinden Esintiler Konseri ve Ankara gezisi düzenlenmiştir.

İki gün devam eden sempozyum programı kapsamında “Türk Dünyası Müziklerinden Esintiler Konseri” ve Ankara gezisi düzenlendi. Ankara Büyükşehir Belediye başkanı Sn. Melih Gökçek katılımcılara Mogan’da gala yemeği verdi.