Uluslararası Prof. Dr. Halil İnalcık Tarih ve Tarihçilik Sempozyumu Üniversitemizde Yapıldı

10-12 Nisan tarihleri arasında Üniversitemizde gerçekleştirilen, Başbakanlık Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Kurumu, Türk Tarih Kurumu ve Gazi Üniversitesi  Gazi Eğitim Fakültesi işbirliği ile düzenlenen, Türkiye’den ve dünyadan çok sayıda bilim insanının katıldığı “Uluslararası Prof. Dr. Halil İnalcık Tarih ve Tarihçilik Sempozyumu” Üniversitemizin Mimar Kemaleddin Salonu’nda düzenlenen törenle başladı.

Türk Tarih Kurumu Başkanı Prof. Dr. Refik TURAN, yaptığı sempozyum açılış konuşmasında Prof. Dr. Halil İnalcık’ın öz yaşam öyküsünden kesitler aktardı. Turan, İnalcık’ın, tarihin ideoloji ve propagandaya kurban gitmesinin karşısında durduğunu belirtti. Türk Tarih Kurumu Üyesi olan İnalcık’ın tarihçiler için araştırılacak ve örnek alınacak bir şahsiyet olduğunu vurgulayan Turan, bu konuda Prof. Dr. İlber ORTAYLI’nın “Türk tarih araştırmacıları eğer kendilerine bir örnek arıyorlarsa ve model istiyorlarsa alsınlar Prof. Dr. Halil İNALCIK’ın hayatını incelesinler.” sözünü hatırlattı.

Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu Başkanı Prof. Dr. Derya ÖRS, Halil İNALCIK’ın tarihçiliğin geliştirilmesindeki katkılarından bahsetti ve İnalcık’ın bu alanda öncü bir isim olduğunu belirtti. Günümüzde, ülkemizin devlet arşivlerinin ve çeşitli kurumlarının elinin altında bulunan bilgi ve belgelerin, arşive dayalı çalışmaların sayısının her geçen gün artmakta olduğunu vurguladı.

Rektörümüz Prof. Dr. İbrahim USLAN, Üniversitemizin Şeyh-ûl Müverrihin (Tarihçilerin Şeyhi) ve Tarihçilerin Kutbu gibi isimlerle anılan, dünya akademik literatürüne sayısız katkılar yapan bir bilim insanı olan Prof. Dr. İNALCIK anısına düzenlenen sempozyuma ev sahipliği yapmaktan gurur duyduğunu ifade etti ve Prof. Dr. Halil İNALCIK’ın Osmanlı-Türk tarihine yaptığı katkılara ek olarak, ilkeli bir akademik duruşun somutlaşmış örneği olduğu için de böyle bir sempozyumun kendi adına düzenlenmesini ziyadesiyle hak etmiş bir bilim insanı olduğunu belirtti.

Üniversitemiz Mimar Kemaleddin Salonu’nda düzenlenen törenin ardından sempozyuma Gazi Eğitim Fakültesinin konferans salonlarında ve dersliklerinde devam edildi.