24 Kasım Öğretmenler Günü; Millî Eğitim Bakanı Prof. Dr. Ziya SELÇUK, Cumhurbaşkanlığı Devlet Arşivleri Başkanı ve Fakültemiz Öğretim Üyesi Prof. Dr. Uğur ÜNAL, Millî Eğitim Bakan Yardımcısı ve Fakültemiz Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa SAFRAN, Milli Eğitim Bakanlığı Öğretmen Yetiştirme ve Geliştirme Genel Müdürü Doç. Dr. Adnan BOYACI, Rektörümüz Prof. Dr. Musa YILDIZ, Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Bekir BULUÇ ve öğretim elemanlarımızın katılımlarıyla, küresel salgın tedbirleri gözetilerek kutlandı.
Sunuculuğunu Fakültemiz Öğretim Üyeleri Doç. Dr. N. Burcu TAKIL ve Doç. Dr. Uygar KANLI’nın üstlendiği etkinlikte, Müzik Eğitimi Anabilim Dalı Araştırma Görevlileri Dr. Bilgehan SONSEL, Dr. Selin ÖZDEMİR ve Dr. Çağla Serin ÖZPARLAK’ın icra ettiği müzik dinletisinden sonra programın açılış konuşması Milli Eğitim Bakanımız Prof. Dr. Ziya SELÇUK yaptı. Prof. Dr. Ziya SELÇUK, uzun yıllar Gazi Eğitim Fakültesi'nde Öğretim Üyesi olarak hizmet verdiğini hatırlatarak; "Gazi Eğitim Fakültesi'nin bünyesinde çok uzun yıllar hizmet vermiş olmaktan her zaman onur duydum ve bunu birçok ortamda da paylaşma fırsatı buldum. Ülkemizin en kadim eğitim kurumlarından birinde bu anlamlı günü kutluyoruz. İnsan, mukaddes bir varlıktır ve eğitimcilerin işi de insanladır. Bu nedenle öğretmenin yol göstermesi çok büyük ve kutsal bir vazifedir.” diye konuştu.
Öğrencileri yetiştiren öğretmenleri yetiştirmenin ayrı bir sorumluğu olduğunun altını çizen Bakanımız Prof. Dr. Ziya SELÇUK; “Öğretmenlik mesleğini daha da geliştirmek ve itibarını daha da yükseltmek hepimizin vazifesidir. Gazi Üniversitesi, Başöğretmenimiz Mustafa Kemal Atatürk’ün özel olarak ilgilendiği bir kurumdu. O nedenle Cumhuriyetin ilk yıllarından beri bu durum önemle vurgulanmaktadır.” diyerek konuşmasını sürdürdü. Milli Eğitim Bakanımız Prof. Dr. Ziya SELÇUK, “Bugün biz MEB olarak eğitim fakülteleri ile işbirliği yapmanın ve bu işbirliğiyle beraber akademik birikimle uygulamanın ilişkilendirilmesinin öneminin farkındayız ve MEB olarak eğitimin kalitesine hizmet eden her türlü faaliyeti desteklemekte kararlıyız. Gazi Eğitim Fakültesi ile beraber okullarımızdaki, sınıflarımızdaki eğitim öğretim süreçlerinin geliştirilmesi noktasında işbirliğine hazırız ve bu konuda görüşmelerimiz de var. Bu görüşmelere dayalı olarak da çeşitli alanlarda projeleri sürdüreceğiz. Bir üyesi olmaktan onur duyduğum Gazi Üniversitesi ve Gazi Eğitim Fakültesi’nin Türk eğitim sisteminin geleceğindeki etkisinin giderek artacağına ve yeni çalışmalarla bu yolda daha aydınlık yarınlara ulaşmamızda gayret sarf edeceğine olan inancım tamdır. Ben bu çatı altında yetişen her çocuğun, sadece bugünü değil, geçmişi ve geleceği birlikte düşünerek, bu ülkede öğretmen olmanın sorumluluğunun gerçekten ne olduğunu, yaşanmış hikâyelerden içselleştirerek anlamalarını çok önemsiyorum. Eğitimin bir mutabakat işi olduğunu da vurgulayan Selçuk, konuşmasını şöyle noktaladı: “Hepimiz aynı geminin içinde yol alıyoruz. Birlikte hareket edersek bu mutabakatı sağlayabiliriz. Bu vesile ile tüm meslektaşlarımın Öğretmenler Gününü kutlarım."
Açılışta konuşan Rektörümüz Prof. Dr. Musa YILDIZ ise, “Millî Mücadele döneminin 100. yılını idrak ettiğimiz bugünlerde, Cumhuriyetin ilanıyla birlikte yeni kurulan devletimizin en öncelikli hedefi hiç şüphesiz tüm yurtta eğitim-öğretim alanında çalışmalar başlatmak olmuştur. Bu süreçteki ilk adımlardan biri de 1926 yılında burada atılmıştır. O dönemde, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün önderliğinde, Cumhuriyetin ilk muallim mekteplerinden "Orta Muallim Mektebi ve Terbiye Enstitüsü” burada kurulmuştur.” dedi. Gazi Eğitim Fakültesi’nin öğretmen yetiştiren kurumların başında geldiğini ifade eden Rektörümüz Prof. Dr. Musa YILDIZ, konuşmasına şöyle devam etti: “Adını, Mustafa Kemal Atatürk’ün Gazilik unvanından alan Üniversitemiz ve Fakültemiz ilk kurulduğu günün heyecanıyla, Cumhuriyetin temel değerlerine bağlı, öğrenmeyi, öğretmeyi ve insan gelişimini temel alarak kendisini yenileyen, geliştiren, yeniliklere açık, topluma rehberlik edebilen, kendisi ile barışık, öğretmen, uzman ve akademisyenler yetiştirmektir.”
Gazi Eğitim Fakültesinin 94 yaşında olduğu bilgisini veren Rektörümüz Prof. Dr. Musa YILDIZ, konuşmasını şöyle tamamladı: “Fakültemizdeki öğretim elemanlarımızın çalışmalarıyla destekleyeceği Gazi Üniversitesi-DEPAR (Dinamik Eğitim Politikaları Araştırma ve Uygulama Merkezi)’ın kurulmasıyla ilgili gerekli adımlarımızı attık. Yakın zamanda açılışıyla ilgili prosedürü tamamlayarak, ülkemizin eğitim politikalarına katkı sağlamak amacıyla çalışmalarımızı sunmaya çalışacağız. Bu vesile ile tüm öğretmenlerimizin Öğretmenler Gününü kutlarım.”
Açılış konuşmalarının ardından, salonun havalandırılması ve fuaye alanında her 24 Kasım Töreni sonrasında tekrarlanan geleneksel kayısılı börek ikramı ile programa ara verildi. Aranın ardından “Gazi Eğitim’in Şehitleri Belgeseli” ve “Gazi Eğitim’li Öğretmenlerden Mesaj Var” adlı video gösterimi ve Gazi Eğitim Enstitüsü’nün duayen eğitimcilerinden “Gazi Eğitim Enstitüsü” kitabının yazarı Niyazi ALTUNYA’nın konuşması ile plaket takdiminin akabinde, moderatörlüğünü Millî Eğitim Bakan Yardımcısı Prof. Dr. Mustafa SAFRAN’ın yaptığı “Öğretmen Yetiştirmenin Dünü, Bugünü, Yarını” adlı panele geçildi. Panelde Başkent Üniversitesi Öğretim Üyesi ve aynı zamanda fakültemiz emekli Öğretim Üyesi Prof. Dr. Servet ÖZDEMİR ve Millî Eğitim Bakanlığı Öğretmen Yetiştirme ve Geliştirme Genel Müdürü Doç. Dr. Adnan BOYACI birer sunum gerçekleştirdi.
Panelin ardından profesörlük unvanı alan öğretim üyelerine cübbe giydirme töreni ve emekli öğretim üyelerine plaket takdimi yapılarak sosyal medya hesaplarından canlı olarak yayınlanan programımız sona erdi.
Görüş, istek ve değerlendirmelerinizi bize iletin.