Prof. Dr. Sedat SEVER’in Konuşmacı Olduğu Salı Konferanslarının On Altıncısında; “Edebiyat: Çocukların Düş ve Düşünce Yolculuğu” Konulu Konferans Düzenlendi
2 Haziran 2021 | 13:51

Fakültemizin düzenlediği Salı Konferanslarının on altıncısına; “Edebiyat: Çocukların Düş ve Düşünce Yolculuğu” konulu sunumuyla Ankara Üniversitesi Çocuk ve Gençlik Edebiyatı Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Sedat SEVER konuk oldu. Çevrim içi olarak gerçekleştirilen konferansa; Rektörümüz Prof. Dr. Musa YILDIZ, Gazi Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mahmut SELVİ, Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Yasin ÜNSAL, öğretim üyeleri, öğretmenler ve öğrenciler katılım sağladı. Konferansın oturum yöneticiliğini, Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi Bölümü, Türkçe Eğitimi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Nazife Burcu TAKIL üstlendi.

Programın açılış konuşmasını yapan Rektörümüz Prof. Dr. Musa YILDIZ, Gazi Üniversitesinin 95. kuruluş yılı münasebetiyle üniversite genelinde çok çeşitli bilimsel ve kültürel etkinlikler düzenlendiğini, Gazi Eğitim Fakültesinin düzenlediği “Salı Konferansları” ile “Bilim Konferansları” nın da bu kapsamda devam ettiğini hatırlatarak, konferans davetini kabul eden Prof. Dr. Sedat Sever ile etkinliğin düzenlenmesinde emeği geçenlere teşekkür etti.

Özellikle çocuk edebiyatı alanında yayımlamış olduğu eserleri ve çalışmalarıyla tanınan Prof. Dr. Sedat SEVER sunumunda; çocukların erken yaşlardan itibaren düş ve düşünce yolculuğuna çıkarılması için kurumsal ipuçlarını izleyenlerle paylaşacağını söyledi. Prof. Dr. SEVER, Fazıl Hüsnü DAĞLARCA’nın “Uyusun da Büyüsün, Ninni” şiiriyle sunumuna başladıktan sonra annelere mesaj göndererek; “Çocuklar doğduktan sonra hem analarının hem de Türkçe’nin sütüyle beslenmelidir. Böyle olduğu zaman çocuklarımızın düş ve düşünce serüveni başlamış olacaktır.” dedi.

95. Kuruluş yılını kutlayan Gazi Üniversitesinin Cumhuriyetimizin anıt kurumlarından biri olduğuna vurgu yapan Prof. Dr. SEVER, Fazıl Hüsnü DAĞLARCA’dan “Doğa ve İnsan” şiiriyle çocuklara mesaj göndererek; “Çocukların temel gereksinmesi sevgiyle başlar; ancak bu tek başına yetmez. Çocuklar merak duygusunu, öğrenme isteğini ve girişimciliğini geliştirebilmek için uyarana ihtiyaç duyar. Uyaran yoluyla kendi kişilik yapısı gelişir. Yani uyarıcıları çocuğun yaşamına katmamız gerekiyor. Böylelikle sorun çözme becerisi gelişmiş, eleştirebilen, düşünebilen yaratıcı bireyleri topluma kazandırabiliriz. Çağdaş ülkelerdeki eğitim sistemi de bu düşünce üzerinden hareket ediyor” ifadelerini kullandı. Prof. Dr. SEVER sunumunun devamında, düşüncenin erken yaşlarda başlamasıyla birlikte çocuklarda zihinsel gelişmenin de aynı derece gelişeceğini anlattı.

Çevrim içi platform yanında eş zamanlı olarak YouTube platformundan da canlı olarak yayımlanan ve yoğun bir katılımın sağlandığı etkinlik, sunumun ardından devam eden soru-cevap kısmı ve Fakültemiz Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Yasin ÜNSAL’ın yaptığı kapanış ve teşekkür konuşmalarıyla sona erdi.

background image