Fakültemiz Türkçe Eğitimi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Nazife Burcu TAKIL Tasarladığı Öğretici ve Eğlendirici Oyunla Türkiye’de Bir İlke İmza Attı
28 Eylül 2021 | 13:38

Fakültemizin Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi Bölümü, Türkçe Eğitimi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Nazife Burcu TAKIL, çocukların noktalama kurallarını daha kolay ve eğlenceli şekilde öğrenebilmesi için amacıyla "Nokta Lama" isimli bir oyun tasarladı. Türkiye’de ilk kez noktalama işaretlerini fantastik ve eğlenceli bir kutu oyununa dönüştüren Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi Bölümü Türkçe Eğitimi Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Nazife Burcu TAKIL’ın “Nokta Lama” adlı eseri ulusal basında geniş yankı uyandırdı.

Doç. Dr. Nazife Burcu TAKIL, 8 yaş ve üzeri çocuklar için tasarladığı masa oyununun 2-4 kişiyle oynanabildiğini belirtti. Oyuncuların oyun tablası üzerinde yeşil, sarı, mavi veya kırmızı renkteki "lama" figürüyle aynı renkteki yolda ilerleyebildiğini aktararak, atılan zarın üzerinde bulunan rakam kadar lamanın hareket ettirilebildiğini söyledi. Doç. Dr. Nazife Burcu TAKIL, oyunda zarın üzerine geldiği noktalama işaretine ilişkin, oyun kartında bulunan sorulara doğru cevap verilmesi durumunda ilerlenebildiğini; yanlış cevap verilmesi durumunda ise diğer oyuncunun oyuna devam ettiğini ifade etti. Doç. Dr. Nazife Burcu TAKIL, "Dikenli Taş", "Lav Lama", "Taş Mağara", "Ay Taşı" ve "Bilge Baykuş" gibi hayali karakterlerin bulunduğu kartlarda ise noktalama işaretleri ve imla kurallarıyla ilgili eğlenceli bilgiler, tekerlemeler ve bulmacalar olduğunu söyledi.

Noktalama işaretleri ile ilgili kuralların ezberlenmeden bir oyun içinde öğrenilmesini sağlayan Doç. Dr. Nazife Burcu TAKIL konuyla ilgili olarak:

Bu oyunu yetişen neslin kendini daha iyi ifade edebilmesine katkı sağlamak için yazdım. Kendini tam ve doğru ifade eden bireyler, her zaman daha mutlu olurlar. Türk Dil Kurumu Kılavuzunda yer alan istisnai durumlar dâhil olmak üzere bütün noktalama işaretlerinin bütün kullanım alanları bu oyunun içerisinde kartlara yedirildi. Oyunda manilerle bilmeceler olduğu gibi “doğru/yanlış” sorularına da yer verildi. Nokta Lama sayesinde ezber yapmadan, keyifli bir öğrenme ortamı oluştuğunu gözlemledim. Amacım Türkçenin doğru ve yerinde kullanımını yaygınlaştırmak. Bu oyunu yazma sürecinde mensubu olduğum Gazi Üniversitesine teşekkürü borç bilirim. Huzurlu ve destekleyici bir çalışma ortamı; bilimsel çalışmaların da ilerlemesine katkı sağlıyor, müteşekkirim.” ifadelerine yer verdi.

Fakültemizin adını gururla duyuran Doç. Dr. Nazife Burcu TAKIL, Gazi Eğitim Fakültesi Dekanımız Prof. Dr. Mahmut SELVİ’ye, Dekan Yardımcılarımız Prof. Dr. Yasin ÜNSAL ve Doç. Dr. Serkan KOŞAR’a çalışma sürecinde verdiği desteklerden ötürü teşekkürlerini ileterek eserini takdim etti.

Doç. Dr. Nazife Burcu TAKIL’ı ülkemiz çocuklarına kazandırdığı çok sayıda çocuk kitaplarının yanında, tasarladığı bu hem eğlendirici hem de öğretici materyalden dolayı tebrik eder, başarılarının devamını dileriz.

 

-1 -1 -1 -1 -1 -1
background image