Fakültemiz ve PEGEM Akademi İşbirliğiyle Düzenlenen Uluslararası PEGEM Eğitim Kongresi (IPCEDU-2021) Başarıyla Tamamlandı
1 Kasım 2021 | 13:47

Uluslararası PEGEM Eğitim Kongresinin ikincisi; PEGEM Akademi ile birlikte, bir asra yakın tarihsel geçmişiyle, Cumhuriyetimizin köklü, anıt kurumlarından biri olan Üniversitemizin güzide fakültesi olan Gazi Eğitim Fakültesi’nin işbirliğinde, Antalya Aska Lara Resort & SPA Hotel’de 27-30 Ekim 2021 tarihleri arasında yüz yüze düzenlendi.

Kongre, PEGEM Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Sayın Servet SARIKAYA, Dekanımız Prof. Dr. Mahmut SELVİ ve Rektörümüz Prof. Dr. Musa YILDIZ’ın açış konuşmalarıyla başladı.

Dekanımız Prof. Dr. Mahmut SELVİ kongre açış konuşmasında eğitimin önemine değinerek sözlerine şu şöyle devam etti:

“İnsanın kişiliğinin oluşmasındaki, hayata bakışı ve anlamlandırmasındaki en büyük etken -hiç şüphesiz ki- eğitimdir. Burada eğitimden kasıt, salt okulda, dört duvar arasında verilen dersler veya bu dersler kapsamında işlenen konular değildir. Eğitim, önce aileden başlar ve ebeveynlerin çocuklarına öğretmiş olduğu her davranış, söz, terbiye de eğitimin kapsamına girer. Eğitimli kişiler toplumun her kesiminden sevgi ve saygı görür. Bu bağlamda, toplumların veya ülkelerin gelişebilmesi için, o ülke veya toplum bireylerinin iyi bir eğitimden geçmesi, donanımlı insanlar olması gerekir. Gazi Mustafa Kemal ATATÜRK’ün; “Eğitim, kültür ve bilgi aydınlığa açılan en geniş penceredir.” özdeyişi, bu gerçekliğin altını çizmektedir.

21. yüzyılın gerektirdiği; üretken, eleştiren, düşünen, sorgulayan, araştıran, öğrenmeyi öğrenen, sağlıklı iletişim kurabilen, teknolojiye hâkim, bilgiyle dost, topluma ve çevresine duyarlı bireyler yetiştirilmesi ihtiyacı; alan eğitimi, öğretmen eğitimi, ölçme-değerlendirme gibi konuların nasıl şekillenmesi gerekeceği konusunda bizlere ipuçları vermektedir.

Hayatın olağan akışı içerisinde hâl böyleyken, küresel ölçekte hepimizin yaklaşık iki yıldır yaşadığı küresel salgın ortamı, tüm sektörleri olumsuz etkilediği gibi eğitimle ilgili ezberlerimizi de bozarak bu olağan akışı bozdu. Bu anormal ve olağan dışı sürece hazırlıksız yakalanan eğitim camiası ise eğitim ve öğretimle ilgili alışılagelmiş yöntem ve teknikleri yeniden gözden geçirme gereği hissetti. Küresel salgının çarpan etkisiyle sürüklediği bu süreçte, öğretim ilke yöntemleri ve öğretim teknolojilerini konu alan ders kitaplarında adını duyduğumuz; fakat deneyimleme sahibi olmadığımız, uzaktan eğitim, hibrit eğitim gibi kavramlarla tanıştık. Tanışmakla yetinmeyip bu buhrandan çıkabilmek ve eğitim hakkından toplumu mahrum bırakmamak için zorunlu bir çıkış olan uzaktan eğitim sistemlerine çok hızlı bir şekilde geçiş yaptık. Ancak küresel salgın henüz bitmedi. İşte bu devam eden küresel salgın veya pandemi ortamında, bundan sonraki salgınlara ve diğer felaketlere hazırlıksız yakalanmamak ve eğitim-öğretimin kesintiye uğramaması adına kongremizin ana temasını "Pandemide ve Sonrasında Eğitim" olarak belirledik.”

Dekanımız Prof. Dr. Mahmut SELVİ konuşmasının sonunda, Uluslararası PEGEM Eğitim Kongresi’nin; 95. kuruluş yılını kutladığımız, Gazi Üniversitesi’nin kurucu fakültesi durumundaki-güzide-Gazi Eğitim Fakültemiz işbirliğinde yapılmasının ve 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı ile örtüşmesinin çok anlamlı olduğunu ifade etti.

Programa çevrim içi katılım sağlayan Rektörümüz Prof. Dr. Musa YILDIZ ise kongre açış konuşmasına; Uluslararası PEGEM Eğitim Kongresinin (IPCEDU-2021) dünyanın her tarafından meslektaşlarla uzmanlık, deneyim ve çalışmaların paylaşılmasına katkı sağlamayı amaçladığını söyleyerek başladı. Her yıl düzenli olarak organize edilen kongre kapsamında; alan eğitimi, öğretmen eğitimi çevre eğitimi, eğitim felsefesi, eğitimde ölçme ve değerlendirme gibi konular ele alınarak, eğitim sistemlerine, eğitimcilere ve eğitim araştırmacılarına önemli bir kaynak sağlandığını ifade etti.   

Rektörümüz Prof. Dr. Musa YILDIZ konuşmasına şöyle devam etti:

“Eğitim alanında önemli misyonu olan Uluslararası PEGEM Eğitim Kongresi; PEGEM Akademi ile birlikte, bir asra yakın tarihsel geçmişiyle, Cumhuriyetimizin köklü, anıt kurumlarından biri olan Üniversitemizin güzide fakültesi olan Gazi Eğitim Fakültesi’nin işbirliğinde düzenlenmektedir. Uluslararası PEGEM Eğitim Kongresinin; -Kıymetli Dekanımızın da altını çizerek vurguladığı gibi- 95. kuruluş yılını kutladığımız, Gazi Üniversitesi’nin kurucu fakültesi durumundaki-benim de mensubu olduğum-Gazi Eğitim Fakültemizin işbirliğinde, sadece Türkiye’mizin değil, tarihi ve turistik güzellikler bakımından dünyanın gözbebeği durumundaki böylesine güzel bir şehirde yapılması-eminim-hepimizde güzel hatıralar bırakacaktır.”

Rektörümüz Prof. Dr. Musa YILDIZ; “PEGEM Akademi ve Gazi Üniversitesi / Gazi Eğitim Fakültesi işbirliğinde açışını yaptığımız Uluslararası PEGEM Eğitim Kongresinin hayırlara vesile olması, küresel boyutta eğitim alanına katkılar sağlaması, pratik çözümler getirmesi ve verimli bir kongre olması temennisiyle, hepinizi saygı ve sevgiyle selamlıyorum.” diyerek sözlerinin tamamladı.

PEGEM Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Sayın Servet SARIKAYA ise konuşmasında ikincisini düzenledikleri Uluslararası PEGEM Eğitim Kongresi hakkında bilgiler vererek, bu kongreyi Gazi Üniversitesi / Gazi Eğitim Fakültesi ile birlikte organize etmekten dolayı duyduğu memnuniyeti dile getirdi ve emeği geçen herkese teşekkürlerini iletti..

27-30 Ekim 2021 tarihleri arasında başarıyla tamamlanan ve oldukça verimli geçen Kongre kapsamında “Yeni Nesil Öğretmenlik (Hibrit Eğitim)”, “Çevrimiçi (Online) Eğitimin Pedagojisi” ve “Eğitimin 5N1K'sı”gibi eğitim konularının ele alındığı üç panel; ile “Proje Hazırlama ve Yönetme Sürecinin İncelikleri” ve “Kesitsel ve Boylamsal Yapısal Eşitlik Modelleri” konularının işlendiği iki çalıştay; “Ters Yüz Edilmiş Sınıf ve Öğrenme”nin konuşulduğu bir kitap söyleşisi ve 219 sözlü bildiri sunumu gerçekleştirildi. Ayrıca Cumhuriyetimizin kuruluşunun 98. yılı, 29 Ekim 2021 tarihinde Kongre kapsamında düzenlenen özel bir programla kutlandı.

Kongre açış programının video kaydı için tıklayınız.

Kongre kapanış ve değerlendirme toplantısının video kaydı için tıklayınız.

 

ipcedu1-1

ipcedu1-2

ipcedu1-3

ipcedu1-4

ipcedu1-5

ipcedu1-6

ipcedu1-7

ipcedu2-1

ipcedu2-2

background image