Üniversitemizin 95. yıl etkinlikleri kapsamında Fakültemizin belirli aralıklarla düzenlediği Salı Konferansları dizisinin yirmincisinde; “60. Yılında Türkiye'den Almanya'ya Göç” konulu sunumuyla Ondokuz Mayıs Üniversitesi Eğitim Fakültesi Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi Bölümü Coğrafya Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cevdet YILMAZ konuk oldu.
Çevrim içi olarak gerçekleştirilen konferansa Rektörümüz Prof. Dr. Musa YILDIZ, Gazi Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mahmut SELVİ, öğretim üyeleri ve öğrenciler katılım sağladı. Konferansın oturum yöneticiliğini, Fakültemiz Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi Bölümü, Coğrafya Eğitimi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi ve aynı zamanda Gazi Üniversitesi Proje Koordinasyon Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Salih ŞAHİN üstlendi.
Konferans, Rektörümüz Prof. Dr. Musa YILDIZ’ın açış konuşmasıyla başladı. Rektörümüz Prof. Dr. Musa YILDIZ açış konuşmasında; “Bizleri dinleyen tüm katılımcılarımızı en kalbî duygularımla selamlıyorum. Gazi Üniversitesi 95. yıl faaliyetleri kapsamında güzel etkinlikler yapıyor. Gazi Eğitim Fakültesi benim mezunu ve mensubu olmaktan gurur duyduğum fakültedir. Her Salı konferans düzenlemede bu sürekliliği sağladığı için Gazi Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mahmut SELVİ hocamızı tebrik ve teşekkür ediyorum. Türkiye’den Almanya’ya göç ile ilgili bir konferans verecek Prof. Dr. Cevdet YILMAZ hocama da çok teşekkür ediyorum” dedi. Daha sonra oturum yöneticisi Prof. Dr. Salih ŞAHİN katılımcılara, konuşmacı Prof. Dr. Cevdet YILMAZ hakkında bilgiler aktardı.
Prof. Dr. Cevdet YILMAZ sunumunda göçle ilgili ekonomik, sosyal ve siyasi olayları ele aldı ve göç sürecini dört döneme ayırarak kendi içindeki gelişmelere göre ele aldı. Göçün ilk zamanlarında vatandaşlarımızın asıl gayesinin kırda sürdürülen tarımsal hayat için ek gelir bulmak olduğunu ifade eden Prof. Dr. Cevdet YILMAZ, daha sonra dönme düşüncesi olduğundan dolayı köylerine yeni ev yapmaya başlamış olan vatandaşlarımızın borçları ödemek için de Almanya’da çalışmaya devam ettiğini ifade etti. Prof. Dr. YILMAZ; “1973 petrol krizinin ardından Almanya işçi alımını durdurdu. Bunun yanında aile göçü devam etti; fakat vize koşulu ile birlikte aile göçünü de durdurdu.” diyerek konuşmasını noktaladı.
Çevrim içi platform yanında eş zamanlı olarak YouTube platformundan da canlı olarak yayımlanan etkinlik, sunumun ardından devam eden soru-cevap kısmı ve Fakültemiz Dekanı Prof. Dr. Mahmut SELVİ’nin yaptığı kapanış ve teşekkür konuşmalarıyla sona erdi.
TÜBİTAK 2237A Projesi Kapsamında Bir Güçlük Bin Çözüm Proje Açılışı Gerçekleştirildi
Fakültemizde "24 Kasım Öğretmenler Günü" Kutlandı
Azerbaycan Lenkeran Devlet Üniversitesinden Heyet Üniversitemiz ve Fakültemizi Ziyaret Etti
Gazi Eğitim Fakültesi Birim Ar-Ge Ekibi Kasım 2024 Aylık Olağan Toplantısını Yaptı
Görüş, istek ve değerlendirmelerinizi bize iletin.