“Uluslararası Türk Dünyası Eğitim Bilimleri Kongresi ve 24 Kasım Öğretmenler Günü Programı” gerçekleştirildi
26 Kasım 2021 | 09:53

Türkiye’nin öğretmen yetiştiren ilk kurumu olma onurunu 95 yıldır büyük bir gururla taşıyan Üniversitemiz, 24 Kasım Öğretmen Gününü düzenlediği çeşitli etkinliklerle kutladı. Fakültemiz, Eğitim Bilimleri Enstitüsü ve Uzaktan Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezinin katkıları ile Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı ve Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığının destekleri ile düzenlenen “Uluslararası Türk Dünyası Eğitim Bilimleri Kongresi ve 24 Kasım Öğretmenler Günü Programı”, Rektörlük Mimar Kemaleddin Salonunda gerçekleştirildi.

Programa Rektörümüz Prof. Dr. Musa Yıldız, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Bekir Buluç, Prof. Dr. Ramazan Bayındır, Prof. Dr. Fazlı Polat, Eğitim-Öğretim ve Dış İlişkiler Kurum Koordinatörü Prof. Dr. İhsan Kalenderoğlu, Fakültemiz Dekanı Prof. Dr. Mahmut Selvi, Eğitim Bilimleri Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Yücel Gelişli, Emekli Öğretim Üyesi Prof. Dr. Reşat Genç, İl Milli Eğitim Müdürü Harun Fatsa, Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanı Abdullah Eren, Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı Başkan Yardımcısı Dr. Rahman Nurdun, Panelistler Prof. Dr. Şaban Çetin, Prof. Dr. Ahmet Mahiroğlu, Prof. Dr. Mehmet Taşpınar, Doç. Dr. Könül Abaslı, Dr. Ali Öztürk, Genel Sekreter Hasan Kaleli, Genel Sekreter Yardımcıları Öğr. Gör. Ragıp Akyürek, Raşit Yıldırım, Fakültemiz eski dekanları, dekanlar, müdürler, konuklar ve öğrenciler katıldı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşımız ile başlayan program, Şef Prof. Dr. Mehmet Efe yönetiminde Gazi Akademik Oda Orkestrasının müzik dinletisiyle devam etti. Programın açılış konuşmasını yapan Rektörümüz Prof. Dr. Musa Yıldız, “Sizleri, bu tarihi salonda, Mimar Kemaleddin Salonunda, misafir etmek bizler için çok büyük bir onurdur. 24 Kasım, Öğretmenler Gününü kutladığımız bugün, Gazi Üniversitesi olarak, Uluslararası Türk Dünyası Eğitim Bilimleri Kongresini de, aynı günde başlatacak olmanın mutluluğunu ve gururunu yaşıyoruz” dedi.  

Kongrenin 24-26 Kasım tarihleri arasında yüz yüze ve çevrim içi olarak düzenleneceğini dile getiren Rektörümüz Prof. Dr. Musa Yıldız, “Gazi Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü bünyesinde, GUZEM’in katkıları ve Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı ile Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığının destekleri ile düzenlenmektedir” diye konuştu.

Rektörümüz Prof. Dr. Musa Yıldız, şöyle devam etti: “Eğitim Bilimlerinin Çalışmaları” için çok önemli bir görevi olan bu kongreye, Gazi Üniversitesi olarak, ev sahipliği yapmak, bizler için çok büyük mutluluktur. Bu kongrede, emeği geçen herkese, başta Eğitim Bilimleri Enstitüsü Müdürümüz Prof. Dr. Yücel Gelişli olmak üzere ayrı ayrı bütün kalbimle teşekkür etmeyi bir borç bilirim. Bugün gerçekleştirilecek olan panelde yer alan konuşmacılarımıza da şimdiden teşekkür ediyorum.”

Uluslararası Türk Dünyası Eğitim Bilimleri Kongresinin Türk Dünyasındaki eğitim bilimcilerin uzmanlık, deneyim ve bilimsel çalışmalarını paylaşmalarını ve aralarındaki iş birliğini geliştirmeyi amaçladığını kaydeden Rektörümüz Prof. Dr. Musa Yıldız, “Bugün, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün başöğretmenliği kabul ve Millet Mekteplerinin açılış günü olan 24 Kasım, Atatürk’ün doğumunun 100. Yılı olan 1981’den bu yana, 40 yıldır Öğretmenler Günü olarak kutlanmaktadır. Sizlerle bu özel günü birlikte kutlamanın bizler için büyük bir onur olduğunu ifade etmek isterim” dedi.

Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün Kurtuluş Savaşı sona ermeden, Ankara’da Maarif Kongresini düzenlediği bilgisini veren Rektörümüz Prof. Dr. Musa Yıldız, bu kongrede gelecekteki Türk millî eğitiminin ilkelerinin belirlendiğini vurguladı. Rektörümüz Prof. Dr. Musa Yıldız, şöyle konuştu: “Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün yıllar sonra, “Cumhurbaşkanı olmasa idiniz, ne olmak isterdiniz?” sorusuna “Millî Eğitim Bakanı olarak eğitim davasına hizmet etmek isterdim.” diye cevap vermesi bile, onun eğitimi millet hayatında ne kadar önemli bir etken olarak gördüğünün işaretidir.”

Bir ülkenin çağdaşlaşabilmesinin, eğitim ve öğretimin kaliteli, bilimsel yöntemlerle yürütülmesi ile mümkün olabileceğine işaret eden Rektörümüz Prof. Dr. Musa Yıldız, sözlerini şöyle tamamladı: “Eğitimi ve eğitimcisi güçlü milletler; kültür, sanat, bilim, teknoloji, sosyo-ekonomik alanda da kalkınmasını tamamlar ve ilerler. Öğretmenlik; bir milletin, bir devletin geleceğini hazırlama sorumluluğunu taşıyan özel ve önemli bir ihtisas mesleğidir. Üniversitemiz, Türkiye Cumhuriyeti’nin eğitim seferberliğini yürütmekte olan eğitimcilerin bıraktığı mirasa sahip çıkmakta, bu mirası, çağın ihtiyacı olan bilgi ve becerilerle donanmış öğretmenler yetiştirerek, geleceğe taşımaya gayret etmektedir. Bu vesile ile kıymeti öğretmenlerimizin öğretmenler günü kutlu olsun.”

Rektörünüzden sonra konuşan Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanı Abdullah Eren, çok anlamlı bir günde, çok anlamlı bir etkinliğin gerçekleştirildiğini söyledi. Türkiye’nin son yirmi yılda dünyanın farklı coğrafyalarında faaliyet gösterdiğini dile getiren Abdullah Eren, bu coğrafyalar arasında en önemlisinin Türkistan coğrafyası olduğunun altını çizdi.

Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanı Abdullah Eren, konuşmasını şöyle tamamladı: “Başkanlığımız 2010 yılında kuruldu. Ana dilin ve kültürün korunması ve bugüne taşınması için çalışmalar yürütüyoruz. Bugüne kadar 150’ye yakın projeyi Türk dünyasına yönelik olarak gerçekleştirdik. En önemli hizmetlerimizden birisi de Türkiye bursları projesidir. 2011 yılından bu yana 20 bin civarında öğrenciyi burslandırarak eğitim almalarını sağladık. Türkçemiz dünyada en çok konuşulan 5 dilden biridir. Bu vesile ile öncelikle tüm öğretmenlerimizin 24 Kasım Öğretmenler Gününü kutluyor, programın gerçekleşmesinde emeği geçen başta Rektörümüz Prof. Dr. Musa Yıldız olmak üzere tüm paydaşlara teşekkür ediyorum.”

Açılışta konuşan Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı Başkan Yardımcısı Dr. Rahman Nurdun, “Türk dünyası tarih boyunca bağımsızlığına düşkün olmuş bir millettir. Ülkemiz Türk dünyası ile iş birliği için tüm imkânlarını seferber etmiştir” dedi.

Dr. Rahman Nurdun, konuşmasını şöyle tamamladı: “Başkanlığımız Ülkemizin kalkınma projelerinden sorumlu resmi ajansıdır. İlk ofisimizi Kırgızistan’da açtık ve faaliyetlerimize başladık. Bugün Devletimizin artan imkânları ile 150’nin üzerinde ülkede çalışmalar yürütüyoruz. Somut faaliyetlerimizle ihtiyaç sahiplerine dokunuyoruz. TİKA olarak bugün altı binin üzerinde projeyi tamamlamış bulunuyoruz. Bu vesile ile 24 Kasım Öğretmenler Gününü tebrik ediyor, programın gerçekleşmesinde emeği geçenlere teşekkür ediyorum.”

Açılışta konuşan Fakültemiz Dekanı Prof. Dr. Mahmut Selvi, “Bugün, Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün “Millet Mektepleri”ne Başöğretmenliğini kabul edişinin 93’üncü, Öğretmenler Gününün ise 40’ıncı yıl dönümüdür. Bir milletin yeniden doğuşunun, muasır medeniyet seviyesine çıkmak için verdiği mücadelenin sembolleştiği; Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün kara tahta başına geçip, milletine okuma-yazma öğretmeye başladığı bir dönemdir” dedi.

Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün, yeni Türkiye’nin yaratılmasında öğretmenlere büyük görevler düştüğü inancını taşıdığının altını çizen Dekanımız Prof. Dr. Mahmut Selvi, şöyle devam etti: “Gazi Mustafa Kemal Atatürk, çağdaş bir millet olmak için eğitimin yaygınlaştırılması gereğine inanıyordu. Bu sebeple, öğretmenlere büyük önem vermiş ve onları her zaman desteklemiştir. Büyük Zafer’den az sonra, henüz Cumhuriyet kurulmadan, Kütahya’da, “irfan ordusu” diye nitelendirdiği öğretmenlere hitaben söylediği şu sözler, bu kutsal mesleğin mensuplarına verdiği büyük değeri gösteriyordu. “Toplumumuzu hakikat hedefine, mutluluk hedefine ulaştırmak için iki orduya ihtiyaç vardır. Biri vatanın hayatını kurtaran asker ordusu, öteki milletin geleceğini yoğuran irfan ordusu.”

Konuşmasında öğretmen adaylarına da seslenen Dekanımız Prof. Dr. Mahmut Selvi, sözlerini şöyle tamamladı: “Sizler 1926 yılından bugüne, eğitim camiasında önemli görevler üstlenen 1982 yılında da üniversiteleşme sürecinde sayısız öğretmen, uzman ve bilim adamı yetiştiren; geçmişin güçlü bilgi birikimini, geleceğin aydınlık yarınlarını iyi özümsemiş ve sentezini gerçekleştirmiş olan Gazi Üniversitesinin öğrencisi olma onurunu yakalamış; seçkin öğretmen adaylarısınız. Unutmayınız ki, bir eğitim ordusu yetiştiren Gazi Üniversitesi; eğitimde liderliğin, güvenilir ve doğru bilginin adıdır. Sizler, yüreklerinizde Gazili olmanın coşkusunu ve gururunu yaşayacaksınız. Burada kazandığınız bilgi, beceri ve değerleri, güzel ülkemin güzel insanlarıyla paylaşacaksınız. Bu vesile ile bütün öğretmenlerimizin günü kutlu olsun.”

Açılışta söz alan Eğitim Bilimleri Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Yücel Gelişli, “Öncelikle 24 Kasım Öğretmenler Gününü hem kendi camiamız hem de tüm öğretmenlerimiz adına kutluyorum” dedi.

Gazili olmanın ayrıcalıklı olduğunu ifade eden Eğitim Bilimleri Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Yücel Gelişli, Üniversitemizin Ülkemizin değerlerini sahip çıkan en önemli savunucularından biri olduğunu dile getirdi.

Kongrenin gerçekleşmesine büyük destek veren Rektörümüz Prof. Dr. Musa Yıldız’a öncelikli olarak teşekkür eden Eğitim Bilimleri Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Yücel Gelişli, “Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı ile Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı da bu kongrenin gerçekleşmesi için çok büyük katkılar sağlamışlardır. Kendilerine de ayrı ayrı teşekkür ediyorum” diye konuştu.

Kongrenin amacına ulaşacağına inandığının altını çizen Prof. Dr. Yücel Gelişli, Gazi Üniversitesinin Türk dünyasının birliği için çok önemli çalışmalar yürüttüğünü sözlerine ekleyerek programın gerçekleşmesinde emeği geçenlere teşekkür etti.

Açılış konuşmalarının ardından Fakültemiz eski dekanları 24 Kasım mesajlarını iletti ve kendilerine fidan sertifikası takdim edildi. “Gazili Öğretmenlerden Haber Var” temalı video-kolaj gösterisi ile süren programda, halk oyunları topluluğu gösteri yaptı.

Profesörlüğe atanan öğretim üyelerine cübbe giydirme töreninin de gerçekleştirildiği program oturum başkanlığını Prof. Dr. Şaban Çetin’in yaptığı Öğretmen Yetiştirme konulu panel ile devam etti. Panelde Prof. Dr. Ahmet Mahiroğlu, Prof. Dr. Mehmet Taşpınar, Doç. Dr. Könül Abaslı, ve Dr. Ali Öztürk sunumlarını gerçekleştirdiler. 24 Kasım Öğretmenler Günü kutlama programı geleneksel kayısılı börek ikramı ile sona erdi.

-1

-1

-1

-1-1-1-1-1-1-1-1-1

24 kasım afiş-1

background image