Güzel Sanatlar Bölümü Resim-İş Eğitimi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Abbas KETİZMEN, dijital eserlerini NFT’ye dönüştürdü. NFT, İngilizce açılımıyla “Non-Fungible Tokens”, Türkçesiyle değiştirilemeyen ve takas edilemeyen token olarak biliniyor. Sanal dünyada bir sanat eserinin dijital sertifikası olarak işlev gören bu teknoloji, blokzinciri ile kodlanıyor, kişiye özel dijital cüzdanlarda saklanabiliyor. NFT’ler Bitcoin, Ethereum gibi dijital paraların aksine takas edilemiyor; sadece NFT platformlarında işlem görebiliyor. Bu bağlamda Prof. Dr. Abbas KETİZMEN’in 21 adet dijital eserlerinden oluşan “Mysterious Times” albümü, dünyanın en büyük yeni nesil dijital sanat galerisi olan OpenSea’da sergilenmeye başlandı. Sergilenen eserler arasında, dünyaca ünlü ressamların eserlerinden oluşan ve 2019 yılında yayımlanan "Reading Chinghiz Aitmatov" Prestij Sanat albümündeki üç eseriyle yer alan ve içlerinde tek dijital eser sahibi Abbas Ketizmen’e ait “Beyaz Gemi” betimlemesinin iki versiyonu da yer almaktadır.
Prof. Dr. Abbas Ketizmen’in eserleri, 4 farklı dilde yayımlanan kitaplarla beraber, 64 farklı ülke temsilciliklerine armağan edilmekte ve tabloları birçok ülkenin müzelerinde, özel koleksiyonlarında ve arşivlerde yer almaktadır.
Öğretim Üyemiz Prof. Dr. Abbas KETİZMEN’in NFT Platformlarındaki koleksiyonları birçok dilde finans ve haber sitelerinde milyonlarca izleyiciye haber yapılmaktadır. Eserleri bir çok ülkede koleksiyon ve envanter kayıtlarında yer alan ünlü ressam, sanat yönüyle birlikte disiplinler arası bilimsel çalışmalarıyla da (sahtecilik ve kriminalistik incelemeler alanında) tanınan, alanında buluş ve incelemeli patent sahibi tek akademisyendir.
Prof. Dr. Abbas KETİZMEN, Türk Hukuk Enstitüsü ve Telif Hakları Genel Müdürlüğü’nün katkılarıyla 10 Aralık 2021 tarihinde düzenlenecek olan Sanat ve Telif Hakları Konferansında “Kripto Sanat, NFT’ler ve Sanat Piyasası” konulu bir sunum yapacaktır.
Prof. Dr. Abbas KETİZMEN’e Fakültemize ve Üniversitemize kattığı değerden dolayı teşekkür ediyor, başarılarının devamını diliyoruz.
Eserlere erişmek için aşağıdaki bağlantıya tıklayınız.
TÜBİTAK 2237A Projesi Kapsamında Bir Güçlük Bin Çözüm Proje Açılışı Gerçekleştirildi
Fakültemizde "24 Kasım Öğretmenler Günü" Kutlandı
Azerbaycan Lenkeran Devlet Üniversitesinden Heyet Üniversitemiz ve Fakültemizi Ziyaret Etti
Gazi Eğitim Fakültesi Birim Ar-Ge Ekibi Kasım 2024 Aylık Olağan Toplantısını Yaptı
Görüş, istek ve değerlendirmelerinizi bize iletin.