Fakültemiz tarafından “Bağımlılıkla Mücadele” konulu bir panel düzenlendi. Panele, Ankara Vali Yardımcısı Dr. Ayhan Özkan, Rektörümüz Prof. Dr. Musa Yıldız, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Fazlı Polat ve Prof. Dr. Bekir Buluç, Dekanımız Prof. Dr. Mahmut Selvi, Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Necmi İlhan, Yeşilay Ankara Şube Başkanı ve Ankara İl Sağlık Müdürlüğü Mamak Devlet Hastanesi Başhekimi Doç. Dr. Mevlüt Karataş, öğretim üyeleri ve öğrenciler katıldı.
Mimar Kemaleddin Salonu’nda gerçekleştirilen panel, saygı duruşu ve ardından İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı. Panelin açılış konuşmasını Rektörümüz Prof. Dr. Musa Yıldız yaptı. Panelin bağımlılıkla mücadele konusunda, kamuoyunda farkındalık yaratması bakımından son derece önemli olduğunu belirten Prof. Dr. Musa Yıldız, günümüzde dünyanın her yerinde uyuşturucu, tütün kullanımı ve teknolojinin yanlış kullanımı sonucunda gelişen bağımlılık türlerinin toplumsal sorunların yaşanma sıklığını artırdığını söyledi. Rektörümüz Prof. Dr. Musa Yıldız, bağımlılıkların, önleyici tedbir ve bilinçlendirme çalışmaları yapılması halinde önlenebileceğine değinerek, “Türkiye Bağımlılıkla Mücadele Eğitim Programı, Yeşilay ile Millî Eğitim Bakanlığı iş birliği çerçevesinde hayata geçirilen; başta çocuklar, gençler olmak üzere toplumun genelinde, bağımlılıklara karşı bilgilendirmenin, farkındalığın arttırılmasını amaçlayan bir eğitim ve önleme programıdır. Türkiye Bağımlılıkla Mücadele Eğitim Programı; kamu, sivil toplum kuruluşları, özel sektör iş birlikleri ile her yıl yaklaşık 10 milyon öğrenciye, 3 milyon da yetişkine ulaşmaktadır” dedi.
Daha güçlü bir Türkiye için bedenen, ruhen sağlıklı nesillere, bireylere ihtiyaç olduğunu söyleyen Prof. Dr. Musa Yıldız, bunun için de tüm bağımlılıklarla topyekûn mücadele edilmesi gerektiğini belirterek konuşmasını tamamladı.
Açılış konuşmasının ardından moderatörlüğünü Dekanımız Prof. Dr. Mahmut Selvi’nin yaptığı panele geçildi. Panel, Ankara Vali Yardımcısı Dr. Ayhan Özkan’ın “Bağımlılıkla Mücadelede Yerel Yönetim Birimlerinin Rolü” konulu sunumuyla başladı. Üniversitemizin bağımlılıkla mücadele konusunda yaptığı etkinliklere değinen Dr. Ayhan Özkan, bu etkinliklerin içtenlikle gerçekleştirilmesinden dolayı Rektörümüz Prof. Dr. Musa Yıldız’a teşekkür etti.
Merkezi idarelerin politikaları belirlediğini ve mevzuatı hazırladığını ifade eden Dr. Ayhan Özkan, taşra birimlerinin ise bu politikaları yaşama geçirdiğini anlattı. Ankara Vali Yardımcısı Dr. Ayhan Özkan, taşradaki iş yapış süreci ve bu süreçte valiliklerin rolü üzerinde de durarak uyuşturucu bağımlılığı gibi konuların klasik yönetim anlayışıyla yapılamayacağını, liderliğin çok önemli olduğunu vurguladı.
Bağımlılıkla mücadele bakımından tedavi süreci konusunda bir sıkıntı olmadığını anlatan Dr. Ayhan Özkan, rehabilitasyon hizmeti bakımından eksiklikler yaşandığını ve bu yönde çalışmalar yaptıklarını belirtti.
Tıp Fakültesi Dekanı ve Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mustafa Necmi İlhan ise “Türkiye’de ve Dünyada Bağımlılıkla Mücadele” konulu bir sunum yaptı. Bağımlılığın çok önemli bir sağlık sorunu olduğunu söyleyen Prof. Dr. Mustafa Necmi İlhan, bu sorunun aynı zamanda ülkeler için bir güvenlik, bir terör sorunu olduğunu belirtti. Prof. Dr. Mustafa Necmi İlhan, Türkiye’de ilgili kamu kurumlarının bağımlılıkla mücadele konusunda kendi içinde çok güçlü çalışmalar yapmasına rağmen kurumlar arasında koordinasyon sıkıntısı yaşandığını ifade etti.
Bağımlılıkla ilgili bilgiler de veren Prof. Dr. Mustafa Necmi İlhan, yoksul olanlarda bağımlılık oranının daha fazla olduğunu söyledi. Öncelikle hiç bağımlılık ortaya çıkarmayacak çalışmalar yapılması gerektiğini dile getiren Prof. Dr. Mustafa Necmi İlhan, bir kez uyuşturucu deneyenlerin yüzde 70’inin bağımlı hale geldiğine dikkat çekti. Prof. Dr. Mustafa Necmi İlhan, bağımlılık tedavisi görenlerin hayattan kopmamasını sağlamak için rehabilitasyona devam edilmesi gerektiğini dile getirdi.
Panelin son konuşmasını Yeşilay Ankara Şube Başkanı ve Ankara İl Sağlık Müdürlüğü Mamak Devlet Hastanesi Başhekimi Doç. Dr. Mevlüt Karataş yaptı. Karataş, “Bir Asırlık Mücadele; Yeşilay ve YEDAM’lar” konumlu sunumunda Yeşilay ile ilgili bilgiler verdi. Doç. Dr. Mevlüt Karataş, 102 yıllık bir kuruluş olduğunu belirttiği Yeşilay’ın Türkiye’de 2020 yılında mükemmellik ödülü kazandığını söyledi. Doç. Dr. Mevlüt Karataş, Yeşilay’ın son derece kurumsal ve uluslararası vizyona sahip bir kurum olduğunu da ifade etti.
Doç. Dr. Mevlüt Karataş, konuşmasında Gazi Genç Yeşilay Topluluğuna da değindi. Bu topluluğun sistemli bir şekilde örnek çalışmalar yaptığını belirten Doç. Dr. Mevlüt Karataş, Gazi Genç Yeşilay Topluluğunun çalışmalarından dolayı Rektörümüz Prof. Dr. Musa Yıldız ve Dekan Prof. Dr. Mahmut Selvi’ye teşekkür etti.
Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Fazlı Polat ve Prof. Dr. Bekir Buluç; Dr. Ayhan Özkan, Prof. Dr. Mahmut Selvi, Prof. Dr. Mustafa Necmi İlhan ve Doç. Dr. Mevlüt Karataş’a Üniversitemizin ağaçlandırma çalışmaları kapsamında dikilen fidan sertifikalarını takdim ettiler.
Panel, soru cevap kısmının ardından sona erdi.
TÜBİTAK 2237A Projesi Kapsamında Bir Güçlük Bin Çözüm Proje Açılışı Gerçekleştirildi
Fakültemizde "24 Kasım Öğretmenler Günü" Kutlandı
Azerbaycan Lenkeran Devlet Üniversitesinden Heyet Üniversitemiz ve Fakültemizi Ziyaret Etti
Gazi Eğitim Fakültesi Birim Ar-Ge Ekibi Kasım 2024 Aylık Olağan Toplantısını Yaptı
Görüş, istek ve değerlendirmelerinizi bize iletin.