Fakültemiz Öğretim Elemanları Kıbrıs Vadisi’nde İnceleme Çalışmalarına Katıldılar
22 Nisan 2022 | 19:23

Kıbrıs Vadisi, Ankara Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulunun 18 Aralık 2020 tarihli ve 272142 sayılı yazısı ile Doğal Sit Alanının koruma statüsünün “Nitelikli Doğal Koruma Alanı” ve “Sürdürülebilir Koruma ve Kontrollü Kullanım Alanı” olarak tescil edilmiştir. Kıbrıs Vadisi, Mamak ilçesinin güneydoğusunda, Samsun yolu üzeri Kayaş sapağının 5 km güneyinde yer alır. Vadi yaklaşık 8 km uzunluğundadır. Mamak Belediyesi tarafından “Kıbrıs Vadisi Nitelikli Doğal Koruma Alanı ve Sürdürülebilir Koruma Kontrollü Kullanım Alanları Koruma Amaçlı İmar Planı” hazırlanmıştır. Bu planın ayrıntılarını sahada görmek ve gözlemler yaparak önerilerde bulunmak üzere Mamak Belediyesince 21.04.2022 tarihinde yapılan inceleme çalışmasına; Fakültemiz öğretim üyelerinden Prof. Dr. Ali Gül, Prof. Dr. Mehmet Yılmaz, Prof. Dr. Ergin Hamzaoğlu, Prof. Dr. Turhan Çetin ve Öğr. Gör. Caner Aktaş; Mamak Belediye’sinden Belediye Başkan Yardımcısı Abdurrahman Keleş, Kırsal Hizmetler Müdürü ve Başkan Danışmanı Sena Özkul Pehlivanlı, Şehir Plancısı Yağmur Öcal ve Mimar Arif Şavluk katılmıştır.

İnceleme çalışması sırasında özellikle Kıbrıs Vadisi içerisinde yer alan Kıbrıs Kanyonu’nun başlangıcından şelale bölgesine kadar olan alanda biyoçeşitlilik, eko-turizm olanakları, coğrafik özellikler ve akarsu hakkında gözlem yapılmıştır. Arazi çalışmaları tamamlandıktan sonra vadinin rekreasyonu ve kullanım olanakları hakkında fikir alışverişinde bulunulmuş ve 19 Mayıs 2022 tarihinde Biyoloji Eğitimi Ana Bilim Dalı öğrencileri ve öğretim elemanlarının katılımıyla geniş kapsamlı bilimsel inceleme ve araştırma gezisi yapılması kararlaştırılmıştır.