Prof. Dr. Nejla GÜNAY Yakın Tarihimize Işık Tutan Eğitim Seminerlerine Konuşmacı Olarak Katıldı
10 Mayıs 2022 | 10:36

Fakültemizin Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi Bölümü Tarih Eğitimi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nejla GÜNAY, Nisan ayı boyunca akademik çalışmalarıyla ilgili yakın tarihimize ışık tutan birçok eğitim seminerlerine katıldı.

Etkinliklerin ilki Avrasya İncelemeleri Merkezi’nde, 12 Nisan 2022 Salı günü çevrimiçi olarak düzenlendi. “Aşiretler, Muhacirler, Mübadiller ve Mültecilerin İskânı” başlıklı konferansta, Günay, aynı addaki kitabının tanıtımını yaparak, Maraş ve çevresi özelinde göçlerin nasıl yaşandığını, Osmanlı ve Cumhuriyet döneminde göç ve iskân süreçlerinin yönetimi için geliştirilen idari ve hukuki çözümleri, arşiv belgelerine dayanarak ele aldı.

21 Nisan 2022 Perşembe günü,  Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı, İletişim Başkanlığı tarafından yapılan “Uluslararası Hukuk ve Tarih Perspektifinden 1915 Olayları Konferansı“nda oturum başkanlığı yapan GÜNAY, “İttihat Terakki-Taşnaksutyun İlişkileri ve Ermeni Islahatı Çalışmaları” başlıklı sunum gerçekleştirdi. Günay, 1. Dünya Savaşı’nda Osmanlı Ermenileri’nin Rus ordusuna gönüllü asker olarak yazıldığını ifade ederek, onların Van, Muş, Erzurum, Erzincan gibi şehirlere Ruslarla birlikte işgalci güç olarak gelip, buralardaki Müslüman ahaliyi katlettiklerini, binlerce Müslümanın memleketinden ayrılmak zorunda kaldığını anlattı.

Prof. Dr. Nejla GÜNAY, 22 Nisan 2022 Cuma günü, Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi, Balkan Araştırmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi tarafından, TBMM’nin açılışının 102. yıldönümü dolayısıyla çevrimiçi düzenlenen etkinlikte, “Milli Mücadeleden Milli Hâkimiyete” konulu konferans verdi. Günay, konuşmasında TBMM’nin açılmasıyla Cumhuriyet rejimi sürecinin başladığını ifade etti.

Ufuk Üniversitesinde 26 Nisan 2022 Salı günü yapılan “Ermeni Meselesi: 1915 Olaylarının Dünü-Bugünü” konulu panele katılan Prof. Dr. Nejla GÜNAY, “Ermeni Ayaklanmaları ve İttihat Terakki-Taşnaksutyun İlişkileri” konulu bir sunum yaptı. Günay bu sunumda, İttihat Terakki’nin Osmanlı Ermenilerinin ayrılıkçı hareketlerini engellemek için çeşitli ıslahatlar yaptığını, buna rağmen Ermenilerin, yabancı devletlerin Osmanlı Devleti’nin iç işlerine karışmalarına zemin hazırlayacak çalışmalardan vazgeçmediklerini ifade etti.

27 Nisan 2022 Çarşamba günü Atatürk Üniversitesi, Ermeni Araştırmaları Merkezi’nce düzenlenen “Geçmişten Günümüze Türk-Ermeni İhtilafı 24 Nisan 1915 Gerçeği ve ABD Başkanlarının Tutumu” adlı panele; “1915’e Giden Süreç ve Türk-Ermeni İlişkileri” başlıklı konuşmasıyla çevrimiçi olarak katıldı. Günay, özellikle Doğu bölgelerinde Ermeniler’in, köylerinde yalnız kalan Müslüman kadın, çocuk ve yaşlılara yönelik katliamlarının artması üzerine, Sevk ve İskân Kanunu’nun çıkarılmasından bahsetti.

Gazi Üniversitesi, Gazi Eğitim Fakültesi tarafından 28 Nisan 2022 Perşembe günü Mimar Kemaledtin Salonu’nda düzenlenen “Ermeni İddiaları ve Gerçekler” konulu panelde, aynı adlı sunumu yapan Günay, Ermeni iddialarının dayanaksız olduğunu belgelerle anlattı.

Yakın tarihimize ışık tutan eğitim seminerlerine katılmak suretiyle toplumsal farkındalık adına yapmış oldukları bu anlamlı destek için Fakültemizin Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi Bölümü Tarih Eğitimi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nejla GÜNAY’a teşekkürlerimizi sunuyoruz.

 

n1-1 n1-1 n1-1
background image