Fakültemiz Felsefe Grubu Eğitimi Anabilim Dalı Tarafından Düzenlenen “Fotoğraf Maratonu Yoluyla Felsefe” Konulu Ödüllü Fotoğraf Yarışmasının Açılış Programı Gerçekleştirildi
17 Mayıs 2022 | 15:08

Fakültemiz Felsefe Grubu Eğitimi Ana Bilim Dalı tarafından 16-18 Mayıs 2022 tarihleri arasında düzenlenen “Fotoğraf Maratonu Yoluyla Felsefe” konulu Ödüllü Fotoğraf Yarışmasının açılış programı Mimar Kemaleddin Salonu’nda gerçekleştirildi.

Moderatörlüğünü Fakültemiz Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Ali Dombaycı’nın yaptığı panele; Dekanımız Prof. Dr. Mahmut Selvi, Felsefe Grubu Eğitimi Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Beyhan Zabun, Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ekrem Ziya Duman, Yönetmen-Fotoğrafçı Emre Çavdar, Arş. Gör. Aylin Uzun, öğretim üyeleri ve öğrenciler katıldı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan panel, açılış konuşmalarıyla devam etti. Açılış konuşmasını gerçekleştiren Prof. Dr. Beyhan Zabun, “Sosyolojinin insan ve toplumu anlama problemi, yöntemi ve yaklaşımı bize aslında felsefenin düşünme alanlarına da veri sunması bakımından önem arz ediyor” dedi. Prof. Dr. Beyhan Zabun öğrencilere seslenerek, “Bu etkinlikte, sizlerin çekeceği fotoğraflarla bizlere belki ufuk açacak belki de felsefi, sosyolojik, antropolojik veriler ortaya koyacaksınız” diyerek etkinliğin düzenlenmesinde emeği geçenlere ve katılımcılara teşekkür etti.

Dekanımız Prof. Dr. Mahmut Selvi açılış konuşmasına, etkinliği düzenleyen Felsefe Grubu Eğitimi Ana Bilim Dalı öğretim elemanlarına ve etkinliğin yürütücüsü olan Arş. Gör. Aylin Uzun’a teşekkür ederek başladı. Gazi Eğitim Fakültesinin son süreçte özellikle her alanda ortaya koyduğu önemli başarılarda bu tür etkinliklerin önemli yer tuttuğunu dile getiren Selvi, “Gazi Eğitim Fakültesi geleneği, güçlü öğretim kadrosu, ülkenin eğitim politikalarına yön veren misyonuyla Türkiye’de öncü eğitim kurumu olma özelliğini sürmeye devam ediyor. Bugün düzenlenen etkinlikle, Felsefe Grubu Eğitimi Ana Bilim Dalı lisans öğrencilerinin alan ve birim aidiyetlerinin güçlendirilmesi ve öğretim elemanı ile öğrenci arasındaki etkileşimin arttırılması hedeflenmektedir” ifadelerine yer verdi.

Panelin moderatörlüğünü yapan ve oturumu başlatan Prof. Dr. Mehmet Ali Dombaycı konuşmasında, felsefenin merkezinde duran zaman, mekân, görüntü ve perspektif gibi vazgeçilmez merkez kavramlara değinerek bu kavramların felsefe yapmak, ifade etmek ve içerik bakımından da felsefenin merkezinde durduğunu söyledi.

Davetli konuşmacı Yönetmen-Fotoğrafçı Emre Çavdar örnek fotoğraflarla hazırlamış olduğu sunumunda, fotoğrafta ışık ve açının çok önemli olduğunu söyleyerek bir fotoğrafın göze hitap etmesi için doğru pozlanmış, doğru ışıkla çekilmiş ve açısının da bu şartlara uygun olması gerektiğini vurguladı. Emre Çavdar fotoğrafın tarihine değinerek, teknolojinin gelişmesiyle birlikte günümüzde artık herkesin birer cep fotoğrafçısı olduğunun altını çizdi.

Doç. Dr. Ekrem Ziya Duman ise sunumunda, fotoğrafta da tıpkı felsefede olduğu gibi farklı anlam yükleme, anlamlandırma konusunun hâkim olduğunu söyleyerek konuyu örnek fotoğraflarla anlattı. Doç. Dr. Ekrem Ziya Duman fotoğrafa anlam yüklemeyi, “Tıpkı felsefede olduğu gibi farklı bakış açılarını bir araya getirerek kendi tecrübelerimizle de harmanlayıp kendimize özgü bir anlam ortaya koymak, bir bakış açısı sunmak” olarak açıkladı.

Panel, sunumların ardından programı düzenleyen Felsefe Grubu Eğitimi Ana Bilim Dalı öğretim üyelerine katılım belgelerinin takdim edilmesiyle sona erdi.

Üniversitemizde “Fotoğraf Maratonu Yoluyla Felsefe” Konulu Panel Düzenlendi-1