“Oxford Mezunu Bir Cumhuriyet Kızı Hadiye Sayron” Konu Başlığıyla Yirmi Altıncı Salı Konferansı Gerçekleştirildi
18 Mayıs 2022 | 14:07

Moderatörlüğünü Fakültemiz Öğretim Üyesi Doç. Dr. Nazife Burcu Takıl’ın yaptığı konferansın davetli konuşmacısı, Yazar ve Ankara Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Farmakognozi Ana Bilim Dalı Emekli Öğretim Üyesi Prof. Dr. Erendiz Atasü oldu. Konferansa Dekanımız Prof. Dr. Mahmut Selvi, Dekan Yardımcılarımız Prof. Dr. Yasin Ünsal ve Doç. Dr. Serkan Koşar'ın yanısıra öğretim üyeleri ve öğrenciler de katıldı.

Konferansın açılış konuşmasını Dekanımız Prof. Dr. Mahmut Selvi yaptı. Prof. Dr. Mahmut Selvi, konuşmacı Prof. Dr. Erendiz Atasü hakkında bilgilendirme yaparak programa verdiği katkılarından dolayı Prof. Dr. Bilge Şener’e de teşekkür etti.

Davetli konuşmacı Prof. Dr. Erendüz Atasü verdiği konferansta, Oxford mezunu ve Cumhuriyet döneminde yaşamış olan annesi Hadiye Sayron’un hayatını anlattı. Prof. Dr. Erendiz Atasü, nüfusunun büyük çoğunluğunun Türk olduğu Selanik’te doğan annesi Hadiye Sayron ve ailesinin 1911 Balkan Savaşları sonrasında göçmen olarak Bursa’ya yerleştiğinden bahsetti. Prof. Dr. Erendiz Atasü; Atatürk Cumhuriyetinde eğitimcilerin, sıradan ailelerin sıradan gençlerinin belki kendilerinin dahi farkında olmadıkları potansiyellerini keşfetmeleri ve bu ülkenin gelişmesine katkı sağlamaları için gençlerin önünü açtığını ve annesinin de bu çabanın en güzel en başarılı örneklerinden biri olduğunu ifade etti. Prof. Dr. Erendiz Atasü, annesi Hadiye Soyran’ın yaşam koşulları ve eğitim hayatı üzerinde durarak annesinin kitaplarından ve çevirilerinden bahsetti. Atatürk’ün ilime, bilime ve sanata verdiği değerden ve önemden bahseden Prof. Dr. Erendiz Atasü, memleket sevgisiyle ve sorumluluk duygusuyla yetişen eğitimcilerin hayatına da değinerek o günlerden bu günlere kadın okuryazar sayısının artmasının çok önemli olduğunu dile getirdi.

Konferansın sonunda dekan yardımcılarımız Prof. Dr. Yasin ÜNSAL ve Doç. Dr. Serkan Koşar konferansın düzenlenmesinde emeği geçenlere ve tüm katılımcılara teşekkür etti.

Konferansın video kaydı için tıklayınız...

Gazi Eğitim Fakültesi Salı Konferansları-26: “Oxford Mezunu Bir Cumhuriyet Kızı Hadiye Sayron”-1