Dijital Bağımlılıkla Mücadele Derneği (DİBAMDER) İşbirliğiyle Fakültemizin Ev Sahipliğinde II. Uluslararası Multidisipliner Dijital Yaşam Kongresi Düzenlendi
22 Mayıs 2022 | 14:51

Dijital Bağımlılıkla Mücadele Derneğinin, Ankara İl Milli Eğitim Müdürlüğü iş birliğiyle düzenlediği II. Uluslararası Multidisipliner Dijital Yaşam Kongresi, 20-21 Mayıs tarihlerinde fakültemizin ev sahipliğinde gerçekleştirildi. Açılışa Milli Eğitim Bakanlığı Bakan Yardımcısı Dr. Nazif Yılmaz, Ankara Vali Yardımcısı Dr. Ayhan Özkan, Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Bekir Buluç, Dekanımız Prof. Dr. Mahmut Selvi, Dijital Bağımlılıkla Mücadele Derneği Başkanı Prof. Dr. Tuncay Dilci, Sağlık-Sen Genel Başkanı Semih Durmuş ve Eğitim Bir-Sen Genel Sekreteri Latif Selvi katıldı.

Kongrenin açılışı Rektörlük Mimar Kemaleddin Salonu’nda yapıldı. Yesevi Sanat Topluluğu’nun gösterisinin ardından açılış konuşmalarına geçildi. Dijital Bağımlılıkla Mücadele Derneği Başkanı Prof. Dr. Tuncay Dilci, açılış konuşmasında dünyada dijitalizm döneminin yaşandığını söyleyerek sağlıksız dijital nesne kullanımına dikkat çekti. İnsanların teknolojinin nesnesi konumuna geldiğini anlatan Prof. Dr. Derici, evlerde yüz yüze ilişkilerin unutulduğunu ifade etti. Dijitalleşme konusunda sağlıklı dönüşümün bilinç ve eğitimle mümkün olduğunu belirten Prof. Dr. Tuncay Dilci, bu dönüşümün planlı bir şekilde yapılabilmesi durumunda Türkiye’nin dünyada lider konuma gelebileceğini kaydetti.

Sağlık-Sen Genel Başkanı Semih Durmuş, dijital hayatın toplum hayatı bakımından öneminin pandemi döneminde görüldüğünü ifade etti. Dijital çağın yadsınamayacağını söyleyen Semih Durmuş, bu çağın yakalanması gerektiğini dile getirdi.

Eğitim Bir-Sen Genel Sekreteri Latif Selvi, tarihte hiçbir zaman durağanlık olmadığına ve sürekli bir değişim yaşandığına dikkati çekti. Değişim bir süreçse bunun anlanması ve buna dönük stratejiler geliştirilmesi gerektiğini dile getiren Selvi, dijitalleşmenin bir süreç olduğunu vurguladı. Bu süreci herkesin yaşadığını ve yaşamaya da devam edeceğini anlatan Latif Selvi, “Önemli olan bunu doğru okumaktır” dedi.

Latif Selvi’nin konuşmasının ardından Dekanımız Prof. Dr. Mahmut Selvi’nin konuşmasına geçildi. Prof. Dr. Mahmut Selvi, çağın getirmiş olduğu yenilikler ve sorunların hızla arttığını söyledi. Dünyada yegâne varlık sorunu olan medeniyetler ve buna bağlı üstünlük savaşının tüm hızıyla devam ettiğini ifade eden Prof. Dr. Selvi, son yıllarda yeni teknolojilere erişimin arttığını ve bu teknolojilerin insanların bilgi akışını kolaylaştırdığını belirtti. Google, Twitter ve Facebook gibi sosyal ağların avantajlarının yanı sıra dezavantajları olduğunu söyleyen Prof. Dr. Mahmut Selvi “Bu sosyal ağlar; insanların birbirleriyle yüz yüze iletişimlerini de azaltmakla birlikte insanları fütursuz ve yakışıksız söz sarfiyatına dönük cesaretlendirmektedir. Arkadaşlıklar, hatta aile arasındaki ilişkiler, normal olması gereken yüz yüze paylaşım yerini, sanal paylaşımlara bırakmaktadır. Sevgi dolu bedensel ilişkiler, yerini; daha çok sosyal ağlar üzerinden sanal ilişkilere bırakırken; söz konusu değişimin, dijital nesneler üzerinden insanlar arasında yaşamı monotonlaştırması yanında, bazı kültürel değerlerde de yozlaşmaya neden olduğu görülmektedir” diye konuştu.  

Teknolojinin yaygın ve bilinçsiz kullanımının 21. yüzyılın önemli bir problemi olduğunu kaydeden Prof. Dr. Mahmut Selvi, bu durumun olumsuz etkileri olduğunu da anlattı. Prof. Dr. Selvi, kongrede multidisipliner alanlara dijital temas ve etkileşimin çok boyutlu olumlu ve olumsuz yönlerine dikkat çekileceğini dile getirdi.

Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Bekir Buluç ise dijital yaşamı 21. yüzyılın kaçınılmaz gerçeği olarak niteledi. Dijital yaşamla ilgili olumsuz durumlardan söz edildiğini dile getiren Prof. Dr. Buluç, bunun sadece şikâyet noktasında kaldığını söyledi. Bu konuda Gazi Üniversitesi bünyesinde bir merkez kurmayı planladıklarını anlatan Prof. Dr. Bekir Buluç, dijital yaşamla ilgili sorunların çok geniş kesimlerin bir araya gelmesi ile çözülebileceğini ifade etti.

Kongrenin son açılış konuşması Milli Eğitim Bakanlığı Bakan Yardımcısı Dr. Nazif Yılmaz tarafından yapıldı. Pandemi ile birlikte yeni bir sürecin yaşandığını anlatan Dr. Nazif Yılmaz, bu süreçten uzak durmanın mümkün olmadığını vurguladı. Prof. Dr. Bekir Buluç’un Gazi Üniversitesi bünyesinde bir merkez açılacağı yönündeki açıklamasına da atıf yapan Dr. Nazif Yılmaz, bu durumdan duyduğu memnuniyeti ifade etti. Özellikle çocukların dijital ortamlarda olumsuzluklarla karşılaştıklarını vurgulayan Dr. Yılmaz, kongrenin sonuçları da dikkate alınarak bir yol haritası belirlenmesi gerektiğini söyledi. Bakan Yardımcısı Dr. Nazif Yılmaz, konuyla ilgili olarak Milli Eğitim Bakanlığı bünyesinde yapılan çalışmalardan söz etti. Dr. Nazif Yılmaz, konuşmasını kongrenin sonuçlarının hayırlara vesile olmasını temenni ederek tamamladı.

Açılış konuşmalarının ardından Müzik Eğitimi Binasında kongre sunumlarına geçildi. Kongre, 21 Mayıs’ta çevrim içi olarak sunumlardan sonra Resim-İş Eğitimi Binası Neşe Yağız Konferans Salonu’nda yapılan değerlendirme çalıştayı ile sona erdi.

 

-1

-1

-1

-1

-1

-1

 

-1

multidisipliner

background image