Üniversitemiz ile Ankara Valiliği İş Birliğiyle Fakültemizde Teknoloji Bağımlılığı ile Mücadele Çalıştayı-2022 Gerçekleştirildi
8 Haziran 2022 | 12:09

Ankara Valiliği ile Gazi Üniversitesi iş birliğiyle Teknoloji Bağımlılığı ile Mücadele Çalıştayı-2022 gerçekleştirildi. Üniversitemizin ev sahipliğinde yapılan programa Ankara Vali Yardımcısı Dr. Ayhan ÖZKAN, Ankara Bilim Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yavuz DEMİR, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Bekir BULUÇ, Prof. Dr. Fazlı POLAT, Ankara İl Sağlık Müdürlüğü Halk Sağlığı Hizmetleri Başkanı Doç. Dr. Mustafa Sırrı KOTANOĞLU, Dijital Bağımlılıkla Mücadele Derneği Genel Başkanı ve Gazi Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tuncay DİLCİ, öğretim üyeleri ve öğrenciler katıldı.

Çalıştayın açılışı Rektörlük Mimar Kemaleddin Salonu’nda yapıldı. Dekanımız Prof. Dr. Mahmut SELVİ, açılış konuşmasında dijitalizm adı verilen bir çağın başlangıcında bulunulduğunu söyledi. Sanalizm soslu dijital akımın adeta dayatıldığını belirten Prof. Dr. Mahmut SELVİ, bu dayatmaya karşı konulmasının zor ve güç olduğunu; fakat çözümsüz olmadığını vurguladı.

Dekanımız Prof. Dr. Mahmut SELVİ, dijitalizm ile birlikte eski normale ait geleneksel olan zenginliklerin dijital ortamla iç içe hale geldiğini ve dünyaya bağımlı olduğunu anlattı. Bu dönüşümün kaygı verici olduğunu belirten Dekanımız Prof. Dr. Mahmut SELVİ, bilinçli kullanım becerileriyle dijital okuryazarlık yetkinliklerinin önemine dikkat çekti. Geçtiğimiz hafta gerçekleştirilen Uluslararası Multidisipliner Dijital Yaşam Kongre, Panel ve Çalıştaylarını düzenlediklerini de hatırlatan Prof. Dr. Mahmut SELVİ konuşmasını şöyle tamamladı:

“Sonuç olarak; sanayiden ticarete, askeri savunma sistemine, ekonomiden gıdaya, sağlıktan turizme, eğimden kurumlara kadar varlığımızı temin edebilecek, tüm dünyanın dijitalleşmesi kaçınılmaz olmakla beraber, millî ve yerli yazılımcıların üreteceği dijital veriler belki de bu sürecin kurtuluş reçetesi olacaktır. Bu kapsamda, millî dijital dönüşümün tasarlanması, temin edilmesi, güvenlik ihtiyacının karşılanması, küreselleşmenin getirdiği yeni dijital çağın rekabet gücünü temin etmesi için her türlü önlemin alınması elzemdir.”

Dekanımız Prof. Dr. Mahmut SELVİ’nin konuşmasının ardından Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Bekir BULUÇ’un konuşmasına geçildi. Prof. Dr. Bekir BULUÇ, dijitalleşen toplum yaşamıyla birlikte yeni bir yaşam alanı olan simülatif evrenlerin ortaya çıktığını ifade etti. Prof. Dr. Bekir BULUÇ, “Dünyadaki ticaretin ve ilişkilerin yeniden harmanlandığı, hatta kapitalist para akımının yer değiştirdiği Covid-19 pandemisi ile beraber dijital yaşam tarzının gelecekteki yeni dijital yaşam biçimine zemin hazırladığı bir başlangıcı yaşamaktayız. Gerek popüler kültürün, gerekse dijital toplumun istekleri ve beklentileri doğrultusunda şekillenen yeni metalar, toplumun her türlü hassasiyetine etki eder bir noktaya gelmiştir” dedi.

Rektör Yardımcımız Prof. Dr. BULUÇ, dijital mecraların içerikleriyle beyinlere ipotek koyduğunu, bilişsel kuşatma yoluyla algı ve operasyonel söylemler geliştirebildiğini dile getirdi. Prof. Dr. Bekir BULUÇ, bu nedenle zihin işgalini engellemek üzere güvenlik, kültür, sağlık ve gelecek adına milli-yerli uygulamaların ivedi olarak devreye sokulması gerektiğini belirtti. Dijital okuryazarlık becerisinin önemine de değinen Prof. Dr. Bekir BULUÇ, bu kapsamda Gazi Üniversitesi olarak Dijital Yaşam Ar-Ge Merkezini hayata geçireceklerini ifade etti.

Ankara Vali Yardımcısı Dr. Ayhan ÖZKAN, üniversitelerin kamuoyuna, vatandaşa ve bulundukları kente önemli katkılar sunduklarının altını çizdi. Bu bağlamda üniversitelerin toplumun bilgilendirmesi adına önemli çalışmalar yaptığını anlatan Dr. Özkan, üniversitelerle yaptıkları çalışmalardan söz etti. Ankara Vali Yardımcısı Dr. Ayhan ÖZKAN, çalıştayın düzenlenmesinden dolayı da Rektörümüz Prof. Dr. Musa YILDIZ’a teşekkür etti.

Bağımlılık konusunu son yüzyılın baş belası olarak niteleyen Dr. Ayhan ÖZKAN, bağımlılığın sadece bireyi değil aile ve toplumu ağır bir şekilde tehdit ettiğini söyledi. Günümüzde bağımlılık denildiğinde akla sadece alkol ve uyuşturucunun gelmemesi gerektiğine değinen Dr. ÖZKAN, teknoloji bağımlılığının da önemli problem olarak ortaya çıktığını anlattı. Aile yapısının ve gençlerin profilinin değiştiğine dikkat çeken Dr. Ayhan ÖZKAN, sorunun çözümü için bunların göz önünde bulundurulması gerektiğini anlattı. Ankara Vali Yardımcısı Dr. Ayhan ÖZKAN, teknoloji bağımlılığının nerde başladığının, nerede bittiğinin ve nereye kadar bağımlılık olduğunun belirsiz olduğunu da dile getirdi.

Ankara İl Sağlık Müdürlüğü Halk Sağlığı Hizmetleri Başkanı Doç. Dr. Mustafa Sırrı KOTANOĞLU konuşmasında bağımlılıkla ilgili olarak yaptıkları çalışmalar hakkında bilgiler verdi. Davranışsal Bağımlılıklar ile Mücadele Eylem Planına da değinen Doç. Dr. Mustafa Sırrı KOTANOĞLU, sorunun çözümü için gençlerin bilgilendirilmesinin önemine dikkat çekti.

Dijital Bağımlılıkla Mücadele Derneği Genel Başkanı ve Gazi Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tuncay DİLCİ, çalıştayın işleyişi ve amacı hakkında bilgiler verdi. Dijital yaşam becerisinin günümüzün önemli beceri alanlarından birisi olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Tuncay DİLCİ, bu noktada bağımlılıkla ilgili uzmanlık alanının da bir mesleki oluşuma doğru evrilmesine dönük çalışmalarının başlayacağını söyledi.  Prof. Dr. DİLCİ, dijitalleşme konusunun aileyi hedef aldığını anlatarak dijitalleşme konusunda Türkiye’nin dünyadan çok daha ileride olduğunu ifade etti.

Açılış konuşmalarının ardından Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Fazlı POLAT, Ankara Bilim Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yavuz DEMİR’e üniversitemizin ağaçlandırma çalışmaları kapsamında dikilen fidan dikim sertifikasını takdim etti.

Program Gazi Eğitim Fakültesi Bosna Binasında yapılan oturumla devam etti. Oturumda; Sanal Evren (Metaverse) Geleceğe ve Sosyal Hayata Etkileri, Dijitalleşme ve Eğitim, Teknoloji Bağımlılığının Sosyal Hayata ve Değerlere Etkileri konuları ele alındı. Teknoloji Bağımlılığı ile Mücadele Çalıştayı-2022,  Rektörlük Mimar Kemaleddin Salonu’ndaki yapılan kapanış oturumunun ardından sona erdi.

 

teknoloji-1 teknoloji-1 teknoloji-1 teknoloji-1 teknoloji-1 teknoloji-1
background image