Gazi Üniversitesi’nin ortak kurum olarak yer aldığı TÜBİTAK 4004 İklim Değişikliği Farkındalık Okulu Projesi başarıyla tamamlandı.
22 Eylül 2022 | 14:57

İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ FARKINDALIK OKULU PROJESİ-1

16. TÜBİTAK 4004 Doğa Eğitimi ve Bilim Okulları kapsamında 2022 çağrı döneminde 122B712 Proje numarası ile desteklenen ​İklim Değişikliği Farkındalık Okulu Projesinde Ankara İl Milli Eğitim Müdürlüğü Strateji Geliştirme Şubesi’nden Gazi Eğitim Fakültesi Coğrafya Eğitimi Anabilim Dalı mezunu öğrencimiz Coğrafya Öğretmeni, Nadiye ÖZCAN proje yürütücüsü, yine aynı birimden Zeynep SARIKOÇ proje uzmanı olarak görev almıştır.

Projede Gazi Üniversitesi Gazi Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Salih ŞAHİN’in proje uzmanı ve eğitmen olarak görev aldığı projede; planlanan eğitim faaliyetleri 4 farklı üniversiteden alanında uzman toplam 12 akademisyenin katılımıyla gerçekleştirilmiştir.

4-9 Eylül 2022 tarihleri arasında Beypazarı ve Nallıhan çevresinde gerçekleştirilen ve Ankara İl Milli Eğitim Müdürlüğünün yürütücü kurum olduğu projede, Üniversitemiz Gazi Eğitim Fakültesi öğretim üyeleri Prof. Dr. Servet KARABAĞ, Prof. Dr. Adnan KAN, Prof. Dr. Tahir ATICI ve Dr. Öğr. Üyesi Sultan ÇIKRIK çeşitli etkinliklerde eğitmen olarak görev almışlardır.

36 lise öğrencisine iklim değişikliğine yönelik farkındalık eğitimi verilen projede, günümüzde yerküreyi ve yaşamın devamlılığını ciddi boyutta tehdit eden bir sorun olan iklim değişikliği ve etkileri konusuna, uyum ve bu sorunların çözümlerine yönelik bireysel ve kitlesel düzeyde farkındalık oluşturulması amaçlanmıştır.

Projenin hedef kitlesi, Ankara il merkezinde yer alan Ortaöğretim Kurumlarındaki 10. ve 11. sınıf öğrencileridir. Toplam 36 katılımcı öğrenci değerlendirme kriterleri doğrultusunda komisyon marifetiyle seçilmiştir. Proje kapsamında 18 kız 18 erkek öğrenci aktif katılım göstererek konu uzmanı akademisyenlerden 5 günlük eğitim almışlardır.

Proje kapsamında, iklim değişikliğine yönelik bilgi edinerek mücadele ve uyum yolları konusunda farkındalık geliştirmeleri sağlanması amaçlanmaktadır. Proje etkinlik süreci sonunda katılımcıların “İklim Değişikliği Farkındalık Okulu Temsilcileri” olarak ilçelerindeki okullarda iklim değişikliği farkındalığının ve uyumunun yaygınlaştırılmasında etkin rol almaları ve ayrıca ailelerinin de bu eğitimlerden fayda sağlamaları beklenmektedir.

Küresel iklim değişikliğine yönelik farkındalık oluşturmak amacıyla; “İklim nasıl değişiyor?”, “Küresel İklim Değişikliği ve Erozyon”(Nallıhan Kuş Cenneti Erozyon Alanı), “İklim Değişikliği ve Su Ekosistemlerine Etkisi” (Nallıhan Davutoğlan Yaban Hayatı Geliştirme  Sahası), “İklim Değişikliği ve Tarım” (Beypazarı Kayabükü, Köşebükü, Tacettin ve Kırbaşı Mahalleleri), “İklim Değişikliği ve Hayvancılık” (Beypazarı Uruş Mahallesi), “Küresel İklim Değişikliğinin Ormanlar ve Yaylalara Etkisi” (Kelebekler Vadisi Tabiat Parkı, Eğriova Milli Parkı, Beypazarı Karagöl Milli Parkı), “Yenilenebilir Enerji Kaynaklarını Tanıyalım”, “Sera Gazı Salınımını Nasıl Azaltabiliriz?” (Çayırhan Termik Santrali, Sarıyar Hasan Polatkan Barajı), (Beypazarı Kırbaşı Mahallesi, Güneş Panelleri Tesisi, Soğuk hava deposu), “İklim Değişikliğinin Biyoçeşitlilik Üzerine Etkileri”(Nallıhan Davutoğlan Yaban Hayatı Geliştirme Sahası (Nallıhan Kuş Cenneti), “Küresel İklim Değişikliğinin Yerleşmelere Etkisi”(Beypazarı Kent Merkezi (Beytepe, Zafer, Kurtuluş, Rüstempaşa ve İstiklal Mahalleleri),  “İklim Değişikliğinin Turizme Etkisi”, “İklim Değişikliği ve Risk Toplumu” (Yaşayan Köy Açık Hava Müzesi) başlıklarında etkinlikler gerçekleştirilmiştir.

Proje Ekibi ve katılımcı öğrencilerin konaklamaları Ayaş Naskon Sapphire Termal Resort Otelde yapılmıştır. Katılımcı olarak kabul edilen öğrencilerin "Ulaşım (gidiş- dönüş), Yeme- İçme ve Konaklama" giderleri proje bütçesinden karşılanmıştır.

 

Projenin sloganı “İklim değişiyor. Biz farkındayız. YA SİZ!” olarak belirlenmiştir.

 

Proje hakkında daha fazla bilgiye https://iklimokulu.weebly.com/ adresinden ulaşılabilmektedir.

 

TÜBİTAK 4004 İklim Değişikliği Farkındalık-1 TÜBİTAK 4004 İklim Değişikliği Farkındalık-1 TÜBİTAK 4004 İklim Değişikliği Farkındalık-1 TÜBİTAK 4004 İklim Değişikliği Farkındalık-1 TÜBİTAK 4004 İklim Değişikliği Farkındalık-1 TÜBİTAK 4004 İklim Değişikliği Farkındalık-1
background image