32. Ulusal Özel Eğitim Kongresi’nin Açış Töreni Mimar Kemaleddin Salonunda Gerçekleştirildi
4 Kasım 2022 | 09:54

Fakültemizin Özel Eğitim Bölümü ve Gazi Üniversitesi Uzaktan Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi iş birliğinde düzenlenen 32. Ulusal Özel Eğitim Kongresi’nin açış töreni Rektörlük Mimar Kemaleddin Salonu’nda yoğun bir katılımla gerçekleştirildi.

Türkiye’de özel eğitim alanının öncülerinden biri olan Doç. Dr. Mitat ENÇ’in anısına yapılan bilimsel etkinliğe ilgi büyük oldu. Rektörlük Mimar Kemaleddin Salonu’nda düzenlenen kongreye Rektörümüz Prof. Dr. Musa YILDIZ, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Yücel GELİŞLİ ve Prof. Dr. Fazlı POLAT, Dekanımız Prof. Dr. Mahmut SELVİ, Özel Eğitim Bölüm Başkanı Prof. Dr. Necdet KARASU, Milli Eğitim Bakanlığı Özel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Genel Müdür Vekili Cemal ÖZDEMİR, Gazi Üniversitesi Öğrenme Gelişim Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezinin (ÖGEM) Kurucusu Prof. Dr. Ayşegül ATAMAN ve ÖGEM Müdürü Prof. Dr. Emine Rüya GÜZEL ÖZMEN’in yanı sıra akademisyenler ve öğrenciler katıldı.

Kongrenin açış konuşmasını yapan Fakültemizin Özel Eğitim Bölüm Başkanı Prof. Dr. Necdet KARASU, 1991 yılında ilk mezunlarını veren Özel Eğitim Bölümünün yıllar içerisinde alandaki güç ve önemini korumaya çalıştığını dile getirdi. Gazi Üniversitesi olarak bu yolda aynı mantık ve duruşla, aynı değer ve ilkelerle yürümeye devam edeceklerini belirten Prof. Dr. Necdet KARASU, “Biz kongremizde geleneksel olarak kurucu hocamız Doç. Dr. Mitat ENÇ’i her zaman anarız. Bu bizim otuz iki yıllık bir geleneğimiz. Mitat ENÇ’in kendi bilimsel ve akademik kimliğinin üzerinde bu kongreyi gerçekleştirmek en büyük hayalimizdi. Bu kongre bizim için Cumhuriyet tarihi içerisindeki Eğitim Kongreleri arasında en uzun soluklularından bir tanesidir.” diye konuştu.

Dekanımız Prof. Dr. Mahmut SELVİ açış konuşmasında, “Gerek Fakültemiz, gerek Enstitümüz bünyesindeki lisans ve lisansüstü programlarla bu güne kadar özel eğitim alanına birçok nefer kazandırmış olmanın gururunu taşıyoruz. Türkiye’de Özel Eğitim alanının modern anlamda kurucusu olan Mitat ENÇ, onun yetiştirdiği Gazi Eğitim Enstitüsü mezunu olan Doğan Çağlar ve Yahya Özsoy’un emekleri ile eski Dekanlarımızdan Prof. Dr. Ayşegül ATAMAN’ın öncülüğünde 1986 yılında başlatılan lisans programımız, ilk mezunlarını 1990-1991 eğitim öğretim yılında vermiş ve günümüze kadar farklı biçimleri ile öğretmen yetiştirmiştir” ifadelerine yer verdi.

Kongrenin davetli konuğu Milli Eğitim Bakanlığı Özel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Genel Müdür Vekili Cemal ÖZDEMİR yaptığı konuşmada, “Bakanlık olarak evlatlarınızın eğitimleri için yaptığımız çalışmaların, siz değerli akademisyenlerimizin yol göstericiliğinde özel eğitim alanında yürütülen çalışmalara katkı sunan ve destek veren herkese çok teşekkür ediyorum. Kongrenin evlatlarımıza, velilerimize, öğretmenlerimize ve bu alana gönül veren tüm bilim insanlarına hayırlı olmasını diliyorum” dedi.

Açış konuşmasını gerçekleştiren Rektörümüz Prof. Dr. Musa YILDIZ ise rahmetli Doç. Dr. Mithat ENÇ’in hatırasına ithafen başlayan Ulusal Özel Eğitim Kongresi’nin 32’ncisine ev sahipliği yapmaktan büyük mutluluk ve gurur duyduğunu dile getirdi. Prof. Dr. Musa YILDIZ, Gazi Eğitim Fakültesinin Gazi Üniversitesinin kuruluşundan günümüze kadar Türk Milli Eğitim Sistemine pek çok alanda öğretmen yetiştiren öncü fakültelerden biri olduğunu vurguladı. Yıldız, “Gazi Eğitim Fakültesi ve Özel Eğitim Bölümü bugün de kurulduğu ilk gündeki azim ve kararlılıkla dünyada ve ülkemizde öğretmen yetiştiren en önemli kurumlardan biridir. Türkiye’de özel eğitim öğretmeni yetiştirilmesine yönelik ilk sistemli çalışmalara 1952 yılında Ankara’da Gazi Eğitim Enstitüsünde özel eğitim şubesi açılarak başlanmıştır. O yıllarda enstitümüz öğretim elamanı olan ve Türkiye’de özel eğitimin kurucusu olarak kabul edilen rahmetli Doç. Dr. Mitat ENÇ Hoca’mızın öncülüğünde açılan bu şubemiz iki yıl hizmet vermiş ve özel eğitim alanına çok önemli katkılar sağlamıştır. Üniversitemiz ev sahipliğinde düzenlenen kongremizin, ülkemize ve özel eğitim alanına hayırlar getirmesini temenni ediyorum” diye konuştu.

Kongre, açış konuşmalarının ardından Doç. Dr. Mitat ENÇ’i anma töreniyle devam etti. Törende, Mitat ENÇ’in yaşamı, eğitim öğretim hayatı, özel eğitim alanındaki çalışmaları ve eserleri hakkında bilgi paylaşımında bulunuldu. Törene çevrim içi olarak katılan Prof. Dr. Ayşegül ATAMAN, Mitat ENÇ’i saygıyla ve sevgiyle anarak onun bilim insanı kimliğine dair ayrıntıları katılımcılarla paylaştı.

2-4 Kasım 2022 tarihleri arasında düzenlenen 32. Ulusal Özel Eğitim Kongresi, Özel Eğitim alanındaki birçok konunun ele alındığı panellerle üç gün süreyle devam edecek.

 

tören-1 tören-1 tören-1 tören-1 tören-1 tören-1
background image