Fakültemizin Merhum Öğretim Üyesi Prof. Dr. Turan GÜVEN Düzenlenen Anma Programı ve Panel ile Anıldı
5 Aralık 2022 | 14:55

Fakültemizin Matematik ve Fen Bilimleri Eğitimi Bölümü Biyoloji Eğitimi Ana Bilim Dalı Merhum Öğretim Üyesi Prof. Dr. Turan GÜVEN, düzenlenen anma programı ve panel ile anıldı. Mimar Kemaleddin Salonu’nda düzenlenen programa Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Prof. Dr. Vedat BİLGİN, Rektörümüz Prof. Dr. Musa YILDIZ, Dekanımız Prof. Dr. Mahmut SELVİ, Prof. Dr. Kutalmış GÜVEN ve Prof. Dr. Turan GÜVEN’in kardeşi Araştırmacı-Yazar Hasan Yakup CANGÜVEN, ailesi, çalışma arkadaşları, Üniversitemiz akademik ve idari personeli ile öğrenciler katıldı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başlayan anma programı merhum Prof. Dr. Turan GÜVEN’in özgeçmişinin okunması ve açılış konuşmaları ile devam etti. Açış konuşmalarında ilk söze başlayan Prof. Dr. Turan GÜVEN’in kardeşi Araştırmacı-Yazar Hasan Yakup CANGÜVEN konuşmasında şunları ifade etti: “70 yıllık ömründe kendini bilime adamış bir bilim insanı olan Prof. Dr. Turan GÜVEN, gençlerin milli ve manevi kültürle yetişmesinde büyük katkıları olan bir fikir adamı, bir münevverdir. Prof. Dr. Turan GÜVEN, bir bilim insanı olmasının yanı sıra vatansever bir devlet adamı, teşkilatçı, İslam dininin esaslarını benimsemiş, mütedeyyin bir insandır. İlmiyle, evladı olarak gördüğü, yetiştirdiği öğrencileriyle, yazdığı kitapları ile vefatından sonra da amellerinin sevabını toplamaya devam eden bir âlimdir. Onun hatırasını yaşatmak üzere Yenimahalle’de caddeye, Kadirli Kültür ve Sanat Merkezi’ne Prof. Dr. Turan GÜVEN isminin verilerek hatırasının yaşatılmasına emeği geçen ve bugün burada Prof. Dr. Turan GÜVEN’in sevenleri ve çalışma arkadaşlarını bir araya getirerek; başta Gazi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Musa YILDIZ olmak üzere anma programının düzenlemesinde katkıda bulunan herkese Güven ailesi ve şahsım adına teşekkür ederim. Allah Prof. Dr. Turan GÜVEN’e merhameti ile rahmet eylesin.”

Prof. Dr. Turan GÜVEN’in oğlu, Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kutalmış GÜVEN ise Yüksek Öğretmen Okulları mezunlarının istisnasız harika insanlar, harika öğretmenler olduklarını belirterek: “Bizim için baba olan Prof. Dr. Turan GÜVEN, aynı zamanda bir dost, bir arkadaş, gardaş ve bilim insanıdır. Babam, bizlere başımıza gelen talihsizliklerden dolayı isyan etmememizi, bilakis, mücadele etmemizi öğretti. Çocukken evimizde elektrikler kesilince küçük mavi bir not defterine kaydettiği türküleri bize söylerdi. Bu sayede babam bizlere türkülerimizi sevdirdi. Babam, bize her zaman evlatlarımızı çok iyi yetiştirmemizi öğütlerdi. Biz de bu doğrultuda evladımız olarak gördüğümüz öğrencilerimizi iyi yetiştirmeye gayret ediyoruz. Bu programın düzenlenmesine vesile olan herkese çok teşekkür ederim” dedi.

Rektörümüz Prof. Dr. Musa YILDIZ, “23 Kasım 2019 tarihinde kaybettiğimiz Saygıdeğer Hocamız Prof. Dr. Turan GÜVEN’in vefatının 3. yılında düzenlenen bu anma programına hepiniz hoş geldiniz” diyerek sözlerine başladı. Prof. Dr. Musa YILDIZ konuşmasına şöyle devam etti: “Kimimiz için Turan Hoca, kimimiz için Turan Başkandı o. Hem bilimsel çalışmalarıyla bilim dünyasına katkı sağlıyor hem de engin düşünce dünyası ve vatan sevdasıyla bu milletin evlatlarına yol göstermeye çalışıyordu. Çalışkanlığı, azmi, titizliği, özenli hali ile öğrencilerine ve dostlarına örnek olmaya çabalıyordu. Güler yüzü, sıcak sohbeti, samimi halleri ve hayata dair yaptığı anlamlı tespitleri ile sevenlerinin gönlünde ayrı bir yeri vardı. Gençlerle vakit geçirmeye çok ehemmiyet verir; onlara zorlu hayat mücadelesini anlatmayı, vatan ve millet sevgisinin köklerini aktarmayı görev kabul ederdi. Sözlerime rahmetli Hocamızın bir öğüdüyle son vermek istiyorum: 'Hayatınızda her gün müspet bir değişiklik yapınız. ‘İnsan yaratılmanın sorumluluk bilincine’ ancak böyle erişebilirsiniz. Eğer hayatınızda bir değişiklik yapamıyorsanız, zayıf bir iradeye sahipsiniz demektir.' Kıymetli Hocamızın ruhu şad, mekânı cennet olsun. Hepinizi sevgi ve saygılarımla selamlıyorum.”

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Prof. Dr. Vedat BİLGİN yaptığı konuşmada, “Prof. Dr. Turan GÜVEN hocamızın meslektaşları, öğrencileri, dava arkadaşları, ailesi ve çevresinde farklı bir Turan GÜVEN vardır. Ama hepsinin ortak paydası hepsine aynı samimiyeti, sıcaklığı ve sorumlu davranışı göstermesidir. Prof. Dr. Turan GÜVEN, kendi alanında bilimsel çalışmaların yanı sıra hayatın kaynağına ilişkin derin düşüncelere sahip; tabiata, eşyaya, varlığa, topluma karşı sorumlulukları irdelemiş bir fikir insanıdır. Zamanın pozitivist bilim paradigmasına karşı çıkarak insanın var oluşuna ilişkin Darwin teorisine o müthiş özgüveni ile tavır koymuştur. Onun ortaya bıraktığı hatıra çok kıymetlidir, meslektaşlarının bu hatırayı çoğaltacaklarına inanıyorum. Anılmak güzel bir şeydir, anmak da erdemli bir davranıştır. Bu vesile ile anma programının gerçekleştirilmesinde ev sahipliği yapan Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Musa YILDIZ’a ve hepinize teşekkür ediyor, saygılar sunuyorum. Prof. Dr. Turan GÜVEN hocamızı rahmet ve minnetle anıyorum” dedi.

Anma programı, Ankara Üniversitesi Fen Fakültesi emekli öğretim üyesi Prof. Dr. Hamza YILMAZ’ın moderatörlüğünde gerçekleştirilen; Prof. Dr. Turan GÜVEN’in bilimsel çalışmaları, çalışma disiplini ve fikri dünyasına ilişkin konuşmaların yer aldığı panel ile devam etti.

Prof. Dr. Hamza YILMAZ, hak ve hakikat peşinde, helal ekmek peşinde olan Prof. Dr. Turan GÜVEN’in ömrünün, hayatın karmaşık yapısını anlamaya çalışmakla geçtiğini ifade ederek, “Biz bugün kendisini, onun ömründen yadımıza kalanları konuşarak anacağız.” ifadeleriyle sözü panelistlere bıraktı.

Hacı Bayram Veli Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Erdinç YAZICI panel konuşmasında; “Gerçek bir bilgin, dava adamı ve samimi bir Müslüman’dan bahsediyoruz. Ayakta doğdu, ayakta öldü, merhum her daim gençti. Cemil MERİÇ’in ifade ettiği gibi ‘İnsan dününün hainidir, yarınının dostudur.’ sözü doğrultusunda, günü ziyan etmeden yaşamak, Prof. Dr. Turan GÜVEN temel ilkesidir” ifadelerine yer verdi.

Fakültemizin Öğretim Üyesi Prof. Dr. Refik TURAN ise konuşmasında; “Selçuklu ve Osmanlı terakkisinde, Türk kültürü mürekkebinde doğmuş müthiş bir başarıdır kendisi. Bu kadar çok başarı merdivenini hayatına sığdırabilen, dünyada nadir görülen tam bir başarı modelidir. Aynı zamanda tam bir aile adamı, aile reisidir. Bir bilim adamı olarak Turan Güven, Darwinizm’e, yeryüzünde tanrıcılık oynayan insanlara karşı çıkmış bir fikir adamıdır” dedi.

Son olarak Dekanımız Prof. Dr. Mahmut Selvi, 2000 yılında göreve başladığında Prof. Dr. Turan GÜVEN’in aşıladığı güven duygusu ile pek çok çalışmada bir arada bulunduklarını ifade ederek, “Aramızda hep bir ağabey-kardeş, hoca-öğrenci bağı oldu. Turan Hocamız her zaman ilim, irfan, kültür meselesini bizlere aktarmaya çalışan, bu yolda ömrünü vakfetmiş bir bilim adamı idi. Hak ve adaleti kollayan bir hocamız olarak biz de ondan aldığımız bu değerler  doğrultusunda öğrencilerimizi yetiştiriyoruz. Allah, Turan Hocamızdan ve sizden razı olsun.” sözleri ile konuşmasını bitirdi.

Panel sonunda Üniversitemiz Teknoloji Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Abdulkadir GÜLLÜ, Prof. Dr. Turan GÜVEN anısına yazmış olduğu şiiri okudu.

Anma programı, Rektörümüz Prof. Dr. Musa YILDIZ’ın konuşmacılara fidan dikim sertifikası vermesi ve günün anısına hatıra fotoğrafı çekilmesi ile sona erdi.

turan güven-1 turan güven-1 turan güven-1 turan güven-1 turan güven-1
background image