Cumhurbaşkanlığı 2022 Kültür ve Sanat Büyük Ödülü Sahibi Gazi Resim-İş Mezunu Prof. Süleyman Saim TEKCAN’dan Dekanlığımıza Ziyaret
22 Aralık 2022 | 14:17

Gazi Resim-İş Eğitimi'nin yetiştirdiği, Çağdaş Türk Resim Sanatının en büyük isimlerinden, aynı zamanda heykeltıraş, baskı, grafik, gravür sanatçısı, sinema oyuncusu ve öğretim üyesi Prof. Süleyman Saim TEKCAN, Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülü’nü ödülü almak için geldiği Ankara'da, Fakültemiz yerleşkesinde anılarını tazelediği ziyaretleri kapsamında Dekanlığımıza da bir ziyarette bulundu.

Dekan Yardımcımız Prof. Dr. Yasin ÜNSAL’ın ev sahipliğinde Anadolu Yaban Hayatı Müzesi’nin de gezildiği ziyarette, Prof. Süleyman Saim TEKCAN’a, Resim-İş Eğitimi Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Meliha YILMAZ, Prof. Dr. Mehmet YILMAZ, Prof. Dr. Hüseyin ELMAS ve Öğr. Gör. Azimet KARAMAN eşlik ettiler.

Oldukça sıcak ve samimi bir ortamda geçen ziyaret sonrasında, Dekan Yardımcımız Prof. Dr. Yasin ÜNSAL, Prof. Süleyman Saim TEKCAN’a nazik ziyaretlerinden dolayı teşekkür etti.

Süleyman Saim Tekcan Kimdir?

Süleyman Saim TEKCAN, (d. 1940, Trabzon) Türk ressam, sinema oyuncusu, heykeltıraş, baskı, grafik, gravür sanatçısı ve öğretim üyesidir.

1958 yılında yetenek sınavını kazanarak girdiği Ankara Gazi Eğitim Enstitüsü Resim-İş Bölümü’nü 1961'te bitirdi. 1965 yılında oyunculuğu deneyen Süleyman Saim Tekcan, Çiçekçi Kız, Sevmek Zamanı, Sevgim ve Gururum ve Sevgili Öğretmenim filmlerinde oynadı. Bu filmlerden en meşhuru olan Metin Erksan'ın senaryosunu yazıp yönettiği Sevmek Zamanı filmidir.

1968 yılında "Öğretim Görevlisi" olarak başladığı İstanbul Atatürk Eğitim Enstitüsü'ndeki görevine 1975 yılına kadar devam etti. Bu arada 1970'te bir yıl süren "Baskı-Resim" eğitimi üzerine Almanya'da araştırmalarda bulundu. 1975'te daha sonra adı Mimar Sinan Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi olacak olan Devlet Güzel Sanatlar Akademisi Resim Bölümü’nde lisans tamamlayan sanatçı, aynı fakülteden Doktora'ya eşdeğer Sanatta yeterlik alarak Mimar Sinan Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi'ndeki kadrosunda yerini aldı. 1985 yılında Profesör unvanı ile "Grafik Sanat Dalı" Başkanlığı görevine atandı. Yurt içi ve yurt dışında Özgün Baskı seminerleri verdi. Güzel Sanatlar Akademisinin Grafik bölümünde serigrafi ve gravür atölyelerinin kurulmasında aktif rol aldı.

1994 yılında Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı oldu. 1996'da Yeditepe Üniversitesi Kurucu Dekanı, 2004 yılından bu yana da İstanbul Grafik Sanatlar Müzesi Kurucu Yönetim Kurulu Başkanlığı'nı sürdüren sanatçı, Işık Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Kurucu Dekanlığını da yapan Tekcan, resim dalında 2022 Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat büyük ödülüne layık görüldü.

Prof. Süleyman Saim TEKCAN,  2004 yılında, dünyadaki 12 örneğinden biri olan Türkiye'nin tek Baskı-Resim Müzesi (Print Museum) olan İstanbul Grafik Sanatlar Müzesi / IMOGA (İstanbul Museum of Graphic Arts)’nın kurucusudur.

Detay bilgi için: https://www.imoga.org/tr

Prof. Süleyman Saim TEKCAN-1 Prof. Süleyman Saim TEKCAN-1 Prof. Süleyman Saim TEKCAN-1 Prof. Süleyman Saim TEKCAN-1 Prof. Süleyman Saim TEKCAN-1
background image