Temel Bilimler Eğitimi Çalıştay Dizisi-3: “Türkiye’de Ortaokul, Lise ve Lisans Düzeyinde Biyoloji Eğitiminde Sorunlar ve Çözüm Önerileri” Temasıyla Gerçekleştirildi
28 Şubat 2023 | 14:49

Başkanlığını Prof. Dr. Akif Kireçci’nin yaptığı uluslararası bir kuruluş olan Ekonomik İşbirliği Teşkilatı Eğitim Enstitüsü (EİTEE)’nün düzenlediği ve Çalıştay Düzenleme Kurul Başkanlığını Prof. Dr. Semra Mirici’nin yaptığı  “Türkiye’de Ortaokul, Lise ve Lisans Düzeyinde Biyoloji Eğitiminde Sorunlar ve Çözüm Önerileri” Çalıştayı 23-24 Şubat 2023 tarihinde gerçekleştirildi.

Bu çalıştay, biyoloji alan ve alan eğitiminin gelişimine olumlu katkı sağlamak üzere yeni nesillerin eğitimine yardımcı olmak için alandaki sorunları, güçlü yönleri ve en iyi uygulamaları ele almayı amaçlamıştır.

Çalıştay; EİTEE Başkanı Prof. Dr. M. Akif Kireçci, Gazi Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mahmut Selvi ve Ana Bilim Dalımız öğretim üyelerinden Prof. Dr. Semra Mirici’nin açış konuşmalarıyla başladı.

Çalıştayda;

• “21. Yüzyılda Fen Eğitimi”  (Prof. Dr. Semra Mirici /Gazi Üniversitesi),
  • “Biyoloji Eğitimi Lisans Programlarında Yaşanan Sorunlar ve Çözüm Önerileri” (Prof. Dr. Ali Gül, Gazi Üniversitesi),
  • “Meslekte Birinci Yılım” (Öğretmen Neslihan Soysal, Özel Hacettepeliler Eğitim Kurumu Anadolu Lisesi),
  • “Lise Biyoloji Eğitimi Programlarına Yönelik Öğretmen Görüşleri” (Öğretmen Yasemin Horasan, İzmir Anadolu Lisesi Öğretmen Aynur Elif Bulut, Ankara Fen Lisesi Öğretmen Kurtuluş Atlı, Nevşehir Şehit Furkan Demir Anadolu Lisesi),
  • “Lise ve Ortaokul Biyoloji Eğitimi Materyallerinin Analizi” (Prof. Dr. Ertunç Gündüz, Hacettepe Üniversitesi ve Prof. Dr. Mehmet Yılmaz, Gazi Üniversitesi),
  • “Biyoloji Lisans Programlarında Yaşanan Sorunlar ve Çözüm Önerileri” (Prof. Dr. Feray Köçkar, Balıkesir Üniversitesi),
  • “Temel Eğitimde Fen Eğitimi” (Prof. Dr. Füsun Eyidoğan, Başkent Üniversitesi),
  • “Fen Bilgisi Eğitimi Lisans Programlarında Yaşanan Sorunlar ve Çözüm Önerileri” (Doç. Dr. Duygu Sönmez, Hacettepe Üniversitesi, Prof. Dr. Hülya Yılmaz, Ege Üniversitesi),
  • “Pedagojik Formasyona Yönelik Sorunlar” (Prof. Dr. Tahir Atıcı, Gazi Üniversitesi),
  • “Ortaokul Fen Eğitimi (Biyoloji Eğitimi) Programına Yönelik Öğretmen Görüşleri” (Öğretmen Aylin Güner Kahraman, Ankara İl Milli Eğitim Müdürlüğü Strateji Geliştirme Bölümü ARGE Birimi) başlıklı sunumlar gerçekleştirildi.

Çalıştayın ikinci gününde fen fakülteleri ve eğitim fakültelerinden akademisyenlerin, kamu ve özel kurum öğretmenlerinin ve Milli Eğitim Bakanlığı’ndan gözlemcilerin katılımlarıyla biyoloji alanı ve biyoloji alan eğitimi kapsamında “Program Yeterlikleri”, “Öğretmen Yeterlikleri”, “Öğrenci Motivasyonu” ve “Çevresel Etmenler” konu başlıklarında görüş ve öneriler sunulmuştur. Çalıştayda sunulan çalışmaların ve yapılan tartışmaların bir çıktısı niteliğinde olan çalıştay raporu, hem Türkçe hem de İngilizce (ISBN numaralı) olarak EİTEE tarafından basılacaktır. Ayrıca EİTEE tarafından söz konusu çalıştay raporunun ilgili birçok kurum ve kuruluşa gönderilerek çalıştay çıktılarının yaygın etkisinin artırılması amaçlanmaktadır.

foto-1