Öğretmen Okullarının 175. Kuruluş Yıldönümünde “Öğretmen Yetiştirme Sistemi ve Öğretmen Yetiştiren Kurumlar” Konulu Konferans Düzenlendi
16 Mart 2023 | 16:18

Çağdaş öğretmen yetiştirmek için bugünkü anlamda ilk öğretmen okulu 16 Mart 1848'de İstanbul’un Fatih semtinde “Dârülmuallimîn” adıyla açılmıştır. Bu tarih, öğretmen okullarının ilk kuruluş tarihi olarak kabul edilmekte ve bugüne kadar her yılın 16 Mart tarihi öğretmen okullarının kuruluş yıldönümü olarak kutlanmaktadır.

Cumhuriyetin kuruluş döneminde de eğitime ve öğretmen yetiştirme konularına ayrıca önem verilmiş, TBMM'nin açılışından bir ay sonra Milli Eğitim Bakanlığı kurulmuştur. Cumhuriyetimizin kurucusu Ulu Önder M. Kemal ATATÜRK “Öğretmenler yeni nesil sizin eseriniz olacaktır” derken Türk insanının eğitiminde en önemli görevi öğretmenlere yüklemiştir. Daha sonra 1940 yılında Türkiye’de nitelikli öğretmen yetiştirme alanında “Köy Enstitüleri” kurulmuştur. Köy Enstitüleri, neredeyse tüm Anadolu'nun okulsuz ve öğretmensiz olduğu gerçeği göz önüne alınarak ilkokul mezunu zeki köy çocuklarının bu okullarda yetiştirildikten sonra yeniden köylere giderek öğretmen olarak çalışmaları düşüncesiyle kurulmuştur. 1973 yılında çıkarılan Milli Eğitim Temel Kanunu gereği, öğretmenlerin yükseköğretimde yetiştirilmeleri adına lise dengi ilk öğretmen okulları 1974 yılında kapatılıp iki yıllık eğitim enstitülerine dönüştürülmüştür. 1982 yılında yürürlüğe giren 41 Sayılı Kanun Hükmündeki Kararname ile iki yıllık eğitim enstitüleri eğitim yüksekokuluna dönüştürülerek eğitim fakültelerine bağlanmıştır. 1989 yılından itibaren eğitim yüksekokullarının süresi dört yıla çıkarılmış ve bazıları eğitim fakülteleriyle birleştirilerek bu kurumlar "Sınıf Öğretmenliği” Bölümüne dönüştürülmüştür.

Sonuç olarak 175 yıllık öğretmen yetiştirme tarihimiz ve Cumhuriyet tarihimiz boyunca, Köy Enstitüleri’nden başlayarak öğretmen yetiştirme konusunda önemli adımlar atılmış ve 1739 sayılı Milli Eğitim Temel Kanununun 43. maddesinde; “Öğretmenlik mesleği, devletin eğitim, öğretim ve bununla ilgili yönetim görevlerini üzerine alan özel bir ihtisas mesleği” olarak tanımlanmaktadır.

Öğretmen Okullarının kuruluşunun 175. Yıldönümünü olan 16 Mart gününün önemine binaen, Dekanlığımız tarafından bir konferans düzenlendi. Söz konusu konferansa “Öğretmen Yetiştirme Sistemi ve Öğretmen Yetiştiren Kurumlar” konulu sunumuyla Marmara Üniversitesi Atatürk Eğitim Fakültesi, Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi Bölümü, Sosyal Bilgiler Eğitimi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cemil ÖZTÜRK konuk oldu. Çevrim içi olarak gerçekleştirilen konferansa; Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Yücel GELİŞLİ, Dekanımız Prof. Dr. Mahmut SELVİ, Dekan Yardımcılarımız Prof. Dr. Yasin ÜNSAL, Prof. Dr. Serkan KOŞAR, öğretim üyeleri, idari personelimiz ve öğrencilerimiz katılım sağladı. Konferansın oturum yöneticiliğini, Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi Bölümü, Türkçe Eğitimi Anabilim Dalı Dr. Öğretim Üyesi Özlem BAYRAK CÖMERT üstlendi.

Prof. Dr. Cemil ÖZTÜRK sunumuna, öğretmen yetiştirmenin 175 yıllık geleneği içerisindeki tarihsel sürecin yanı sıra günümüzdeki öğretmen yetiştirme anlayışımıza yönelik çok değerli bilgiler verdi.

Programın açış konuşmasını yapan Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Yücel GELİŞLİ ve Dekanımız Prof. Dr. Mahmut SELVİ konuşmalarının sonunda, başta konuk Prof. Dr. Cemil ÖZTÜRK ve Gazi Eğitim Fakültesi Dekanlığı olmak üzere, etkinliğin düzenlenmesinde emeği geçenlere teşekkür etti. Etkinlik, sunumun ardından devam eden soru-cevap kısmı ve Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Yücel GELİŞLİ ile Fakültemiz Dekanı Prof. Dr. Mahmut SELVİ’nin yaptığı kapanış ve teşekkür konuşmalarıyla sona erdi.

 

Konferansın video kaydı için tıklayınız...

 

öğretmen yetiştirme-1 öğretmen yetiştirme-1 öğretmen yetiştirme-1 öğretmen yetiştirme-1
background image