Fakültemiz Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cemal Kurnaz’ın “Öğretmenlik Sevdası” Adlı Kitabı Yayımlandı
2 Haziran 2023 | 09:10

Fakültemiz Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cemal Kurnaz’ın (Uzam Yayınları, Mayıs 2023) “Öğretmenlik Sevdası” adlı kitabı yayımlandı. Cemal Kurnaz, elli yıllık öğretmenlik hayatının çeşitli safhalarında yaşadığı birbirinden ilginç öğretmenlik hatıralarını; öğrencileriyle ilgili izlenimlerini, eğitim ve öğretimle ilgili tespitlerini sade bir dil ve sürükleyici bir üslupla okuyucuyla paylaşıyor.

Kurnaz eserinde öğretmenliği anlatırken öğrencilik döneminden yola çıkıyor. Öğrenciliği döneminde öğretmenlerin gerek kendi gerekse de diğer öğrenciler bakımından saygın konumuna değinen Cemal Kurnaz, kendi öğrenciliği döneminde öğretmenlik eğitimi ile ilgili gelişmelere ve bu gelişmelerle ilgili kendi değerlendirmelerine de yer veriyor. Cemal Kurnaz, kitabında öğrencileriyle olan anılarından yola çıkarak, öğrenci-öğretmen ilişkisinin öğretmen otoritesinden daha çok gönül gücüyle yürütülmesi durumunda eğitim-öğretimden daha olumlu sonuçlar elde edileceğini ortaya koyuyor. Cemal Kurnaz, bu yönüyle öğretmenliğin boyutunu sadece teorik bilgi aktarmanın ve dört tarafı duvarlarla çevrili sınıf ortamının dışına taşıyor.

Kitap dört bölümden oluşuyor. Birinci bölüm aynı zamanda kitabın adı: Öğretmenlik Sevdası. İkinci bölümün adı, Öğrenciden Yana. Üçüncü bölüm, Sevgili Öğrencilerim başlığını taşıyor. Son bölümün adı Öğrenci Gözüyle.

İlk bölümde yazarın; öğretmen, öğretmenlik ve öğretmen yetiştirme konularındaki gözlem, duygu ve düşünceleri, problemler ve çözüm önerileri yer alıyor. İkinci bölümde öğrenci başarısı ve öğrencileri teşvik konusundaki hatıra ve tecrübeler aktarılıyor. Sevgili Öğrencilerim isimli üçüncü bölümde, yazarın eğitim hayatında yolunun kesiştiği pek çok öğrenciyle ilgili gözlem ve hatıraları dile getirilmiş. İçinde hem olumlu hem olumsuz örnek oluşturan çok sayıda öğrenciyle ilgili anı bulunuyor.

Elli yıllık bir tecrübenin ürünü olan “Öğretmenlik Sevdası”, nasıl iyi bir öğretmen, akademisyen ve öğrenci olunur; öğretmen ve öğrencinin görev ve sorumlulukları nelerdir, verimli bir eğitim öğretim için nasıl gerçekleştirilir gibi sorulara canlı hatıralarla cevap veriyor. Kitap; öğrenci, öğretmen ve öğretmen adaylarına yol gösteren, kılavuzluk yapan bir eğitim rehberi niteliği taşıyor.-1

Kitabın önsözünden:

"Öğretmenlik çok bereketli bir meslek. Düşüncelerimiz, tavrımız, davranışlarımız bir şekilde öğrencilerimizde devam eder.

Öğrenmenin itici gücü bilgi açlığı ve öğrenme merakıdır. Bilgisayar gibi bir ara kablo ile bilgilerimizi öğrenciye aktaramayız. Yapmamız gereken, onun içindeki potansiyeli harekete geçirmektir. Onu başarıya götürecek olan şey, kendi azim ve kararlılığıdır.

Biliriz ki onlar yarınki meslektaşlarımızdır.

Yeni nesiller, sırayla geçip gider önümüzden. Biz, bıkmadan usanmadan, onların dağarcığına bir şeyler koymaya devam ederiz.

Millet hayatı böyle bir şeydir. Nesiller arasında bilgi aktararak devam eder hayat.

Öğrencilerimizin bizden daha iyi olması, daha iyisini yapması en büyük dileğimizdir.

Tek taş duvar olmaz. Biz öğretmenler, öğrencilerimizle çoğalırız. Her sabah sınıflara giren o öğretmenlerle yurt çapında halaya durmuş gibi oluruz. O sınıflarda konuşanlar bir bakıma bizizdir. Bu, heyecan verici olduğu kadar, aynı zamanda sorumluluk yükleyen de bir şeydir."

-1

background image