Fakültemiz Türkçe Eğitimi Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Necati Demir’den Türk Kültürünün Zenginliğini Ortaya Koyan Bir Çalışma: Geleneksel Türk Çocuk Oyunları
13 Haziran 2023 | 13:40

Fakültemiz Türkçe Eğitimi Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Necati Demir, Geleneksel Türk Çocuk Oyunları (Ankara 2022) adlı eserini yayınladı. Çocuk oyunlarının önemini fark eden Prof. Dr. Necati Demir'in 10 ciltten oluşan eseri Türkiye’nin hemen her köşesinden derlenen çocuk oyunlarını içeriyor. Prof. Dr. Demir’in 37 yıl süren derleme çalışmaları 4670 oyunu kapsıyor ve bu oyunlar Geleneksel Türk Çocuk Oyunları adlı eserle okuyucularla buluşuyor. Kapsadığı oyun sayısı bakımından bu konuda dünyanın en kapsamlı eserleri arasında yer alan Geleneksel Türk Çocuk Oyunları adlı çalışma Türk kültürünün zenginliğini ortaya koyması bakımından da büyük önem taşıyor. Prof. Dr. Necati Demir, eseri geleceğimizin teminatı olan çocuklara ithaf ediyor.

Prof. Dr. Necati Demir, eserinde çocuk oyunlarıyla ilgili olarak şunları söylüyor: “Çocuk oyunları, gerçek hayata hazırlama okuludur. Hayat gerçeklerinin biraz hafifletilmiş şekilleridir. 6-15 yaş arası çocuk eğitimi için çok önemlidir: Ok yay oyunu, başkan seçme, kurt koyun, esir almaca, eşkıya, ... gerçek hayata hazırlamak içindir. Birdirbir, ip atlama, köşe kapmaca, seke, "Tavşan kaç, tazı tut", yağ satarım bal satarım, kaydırak, ip atlama, ... ise beden idmanı bakımından çok önemlidir. Üç taş, dokuz taş, saklambaç, .... da beyin faaliyetlerini geliştirmeye yöneliktir. Çocuk oyunları vücut yani beden, beyin idmanı, yarışma, rekabet, sürat, enerji, örgütlenme için önemlidir. Çocuğu ileriki hayata hazırlamada önemli bir kilometre taşıdır. Bu tür oyunları oynamış çocuklar, yani günümüzün büyükleri kararlı, cesur, yaratıcı ve olgundur. Pratik bir zekâ yapısına ve çoğunlukla sağlıklı bir vücuda sahiptir."

-1

-1

-1

background image