Fakültemiz, Eğitim Yönetimi Ana Bilim Dalı tarafından “Eğitim Politikası Bilimi Kimliği, Konusu ve Yöntemi” konulu konferans düzenlendi.
Fakültemiz F Blok Konferans Salonu’nda düzenlenen, Dekanımız Prof. Dr. Mahmut Selvi, Dekan Yardımcılarımız Prof. Dr. Yasin Ünsal ve Prof. Dr. Serkan Koşar, Eğitim Bilimleri Bölüm Başkanı Prof. Dr. Temel Çalık, Eğitim Yönetimi Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ferudun Sezgin, eğitimci-yazar Dr. Niyazi Altunya, fakülte öğretim elemanlarının katıldığı konferansta konuşmacı olarak Eğitim Yönetimi Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ayhan Ural yer aldı.
Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunması ile başlayan konferansın açılış konuşmasını Eğitim Yönetimi Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ferudun Sezgin yaptı. Prof. Dr. Sezgin, etkinliğin düzenlenmesinde katkıda bulunanlara teşekkür etti. Prof. Dr. Sezgin, Cumhuriyetin kuruluşunun 100. yıldönümü dolayısıyla etkinliklerini gerçekleştirmeye devam ettiklerini kaydetti.
Eğitim yönetimi politikasının eğitim yönetiminin her zaman önemli ve öncelikli bir alanı olduğunu belirten Prof. Dr. Ferudun Sezgin, politikanın felsefe alanında insanın mutluluğu ve erdemle ilişki bir kavram olduğunu kaydederek konuya ilişkin kıymetli bilgilerini paylaşacak olan Doç. Dr. Ayhan Ural’a katılımları için teşekkürlerini ifade etti.
Dekanımız Prof. Dr. Mahmut Selvi ise konuşmasında, “Cumhuriyetimizin 100. yılında, kuruluşunun 97. yılı olan Gazi Eğitim Fakültemizin yetiştirdiği öğretmenlerin ülkemizin eğitim hayatına çok önemli katkıları olmuştur. Şu an itibari ile Millî Eğitim Bakanlığında görev yapan öğretmenlerimizin yüzde 27’si Gazi Eğitim Fakültesi mezunudur. Yine dünyada saygın bir derecelendirme kuruluşu olan QS World University Ranking sıralamalarında eğitim alanında Gazi Eğitim Fakültesi geçen yıl bin 400 üniversite içinde 21. sırada, bu yıl ise bin 584 üniversite içinde 27. sırada yer almaktadır. Bu başarının sizlerle daha ileriye gideceğine inanıyorum. Katılım ve katkılarınızdan dolayı hepinize çok teşekkür ederim” ifadelerini kullandı.
Böyle bir konferans zeminde buluşmanın gururunu yaşadığını belirterek konuşmasına başlayan Doç. Dr. Ayhan Ural, eğitim camiasının duayen eğitimcilerinden olan Dr. Niyazi Altunya hocanın da aralarında bulunmasının ayrı bir memnuniyet olduğunu kaydetti.
Doç. Dr. Ayhan Ural konuşmasına şöyle devam etti: “Eğitim politikası denildiğinde eylem politikası ve bilim politikası olarak iki ayrı durum mevcuttur. Bugün daha çok bilim politikası üzerinde duracağız. 1921 yılında inşasına başlanan Orta Muallim Mektebi olarak kurulan daha sonra Gazi Eğitim Enstitüsü adını alan bu eğitim binası bir eğitim politikasının sonucu ortaya çıkmıştır. Eğitim politik bir eylemdir sonuçta. Her ne kadar içinde politika yoktur denilse de yok olmaz. Okullar politik alanlardır, çünkü orada yurttaşı ve dolayısıyla toplumu inşa edersiniz.”
Öte yandan ilerleyen yıllarla beraber neoliberal ekonomi politikaları devletin sosyal refah devleti anlayışının, devletin müdahil alanının giderek daraltılarak devletçilik yerine kamu yönetimi işletmeciliğinin uygulanması ile eğitim politikalarının da bu doğrultuda değişim geçirdiğini sözlerine ekleyen Doç. Dr. Ayhan Ural, Üniversitelerin eğitim fakültelerinde genel itibari ile yedi ana bilim dalı olduğunu, yapılacak istişarelerle eğitim politikasının bir ana bilim dalı olarak eklenmesi gerektiğinin altını çizdi.
Doç. Dr. Ayhan Ural daha sonra konuşmasının devamında, eğitim politikası biliminin bir bilim dalı olarak tanıtımı, kimliği, konusu, yöntemi, tartışması, yükselişi, düşüşü, varlığı, yokluğu ve eğitime olan katkısı konularında katılımcılara sunum eşliğinde bilgi verdi.
Konferans programı, Eğitim Bilimleri Bölüm Başkanı Prof. Dr. Temel Çalık tarafından Doç. Dr. Ayhan Ural’a teşekkür belgesi verilmesi ile sona erdi.
Görüş, istek ve değerlendirmelerinizi bize iletin.