“4. Ulusal Sanat Eğitimi Sempozyumu ve Sanat Etkinlikleri” Açılış Oturumu ile Başladı
24 Ekim 2023 | 09:00

Cumhuriyetimizin kuruluşunun 100. yılı etkinlikleri kapsamında düzenlenen “4. Ulusal Sanat Eğitimi Sempozyumu ve Sanat Etkinlikleri” gerçekleştirilen açılış programı ile başladı.

Üniversitemiz Mimar Kemaleddin Salonu’nda düzenlenen açılış programına Rektörümüz Prof. Dr. Musa Yıldız, Rektör Yardımcılarımız Prof. Dr. Yücel Gelişli ve Prof. Dr. Fazlı Polat, Dekanımız Prof. Dr. Mahmut Selvi, Gazi Resim-İş Eğitimi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Osman Çaydere, Sosyal İşler ve Toplumsal Katkı Koordinatörü Prof. Dr. Selami Candan, akademik ve idari personeli ile öğrenciler katıldı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okuması ile başlayan açılış programının açılış konuşmasını Gazi Resim-İş Eğitimi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Osman Çaydere yaptı. Vatanın işgal altındayken verilen hürriyet ve bağımsızlık mücadelesinin Cumhuriyetle taçlandırıldığını söyleyen Prof. Dr. Çaydere, Cumhuriyetin 100. Yıl dönümünü coşkuyla kutladıklarını belirtti. Gazi Üniversitesinin Türkiye Cumhuriyetinin modern bir ülke olma konusunda sorumluluk üstlenen bir kurum olduğuna değinen Prof. Dr. Osman Çaydere, erdemli ve geçmişine sahip çıkan, milli kültür ve değerlerini yaşatan, modern dünyayı takip eden, ülkesine gelişmiş medeniyetler seviyesine taşıma ülküsünü içselleştirmiş bir Cumhuriyet erbabı olma unsurlarından ikisinin sanat ve eğitim olduğunu söyledi. Gazi Üniversitesinin sanat eğitimi veren bir yükseköğretim kurumu olduğunu ifade eden Prof. Dr. Osman Çaydere, Üniversitemizin eğitim alanında dünyanın sayılı üniversiteleri arasında yer aldığını ifade etti.

Prof. Dr. Osman Çaydere’nin konuşmasının ardından Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Musa Yıldız’ın açılış konuşmasına geçildi. Cumhuriyetimizin 100. yaşını büyük bir gurur ve coşkuyla kutladığımıza değinen Prof. Dr. Musa Yıldız, “Cumhuriyetimizi bizlere armağan eden başta büyük önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere, silah arkadaşlarını,  şehitlerimizi ve gazilerimizi minnet ve rahmetle anıyorum” dedi.

Rektörümüz Prof. Dr. Musa Yıldız, “Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün emri ile kurulmuş ve adını taşıyan; Cumhuriyetimizin en önemli temellerinden biri olan Gazi Üniversitesi bünyesindeki Gazi Eğitim Fakültesi, Güzel Sanatlar Eğitimi Bölümü olarak Cumhuriyetimizin 100. yaşı anısına biz de sanatla bir armağan bırakmak istedik”  diye konuştu.

Sanatın bir toplumun kültürünü şekillendiren ve o toplumu besleyen en önemli öğelerden biri olduğunun altını çizen Prof. Dr. Musa Yıldız, bu önemli öğenin şekillenmesinde sanatçılar ve sanat eğitimcilerinin en büyük misyonu üstlendiğine dikkat çekti.

Rektörümüz Prof. Dr. Musa Yıldız, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün “Sanatsız kalan bir milletin hayat damarlarından biri kopmuş demektir” sözünü ilke edinerek, Türkiye Cumhuriyeti’nin sanat eğitimcisi yetiştirmek üzere kurulmuş ilk kurumu olmanın vermiş olduğu sorumlulukla birlikte, ülkemizin sanatını ve sanat eğitimini geliştirmek adına var güçleriyle çalıştıklarını vurguladı. Prof. Dr. Musa Yıldız konuşmasına şöyle devam etti: “Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 100. yılı onuruna düzenlediğimiz 4. Ulusal Sanat Eğitimi Sempozyumu ile sanat eğitimi adına üstlendiğimiz misyonda siz değerli araştırmacılar ile birlikte görsel sanatlar ve müzik eğitimi adına fikir alışverişinde bulunmak, değerli araştırmaları paylaşmak ve birbirinden değerli katılımcılar ile gerçekleşecek sanatsal etkinliklerde buluşmak üzere bir arada olmanın büyük onur ve mutluluğunu yaşıyoruz.”

Sempozyumun değerli araştırmacıların bildiri sunumları ve birçok sanatsal etkinlikle beş gün boyunca dolu dolu devam edeceğini ifade eden Prof. Dr. Musa Yıldız, bu kapsamda alanında duayen sanat eğitimcilerinin ve sanatçıların katılımıyla düzenlenecek olan paneller, workshoplar, sergiler ve konserler ile ülkemizin sanat eğitimine önemli katkılar sunulacağını kaydetti.   

Program daha sonra Gazi Resim-İş Eğitimi Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Osman Çaydere başkanlığında, Fakültemiz Güzel Sanatlar Eğitimi Bölümü Ana Bilim Dalı emekli öğretim üyesi Prof. Dr. Ali Uçan, Hacettepe Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi emekli öğretim üyesi Prof. Dr. Hasan Pekmezci ve Başkent Üniversitesi Güzel Sanatlar ve Tasarım ve Mimarlık Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Adnan Tepecik’in konuşmacı olarak yer aldığı sempozyum açılış oturumu ile devam etti.

Fakültemiz Güzel Sanatlar Eğitimi Bölümü Ana Bilim Dalı emekli öğretim üyesi Prof. Dr. Ali Uçan, “Türkiye Cumhuriyeti’nin 100. Yılında Müzik Öğretmeni Yetiştirme Yapılanmalarına Genel ve Tarihsel Bir Bakış” konulu konuşmasında, “Bilindiği gibi ülkemizde geleneksel müzik eğitiminin çok köklü bir geçmişi vardır. Yeni müzik eğitiminin başlangıcı 200, 230 yıl geriye gitmektedir. Müzik öğretmeni yetiştirmeye ise Osmanlı’nın son döneminde başlanmış, Cumhuriyet’in kurulması ile devam etmiştir. Ülkemizde müzik eğitimini, Atatürk’ün çağdaş bir toplum düşüncesi doğrultusunda değerlendirmek gerekir” ifadesini kullandı.   

Hacettepe Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi emekli öğretim üyesi Prof. Dr. Hasan Pekmezci, “Cumhuriyet’in 100 Yılında Türkiye’deki Sanat Eğitimi” konulu konuşmasında, “Bu bina, bu salon hepimizi yıllar öncesine, 55 yıl öncesine götüren bir binadır. Burada Yakup Kadri Karaosmanoğlu’nu, Aşık Veysel’i dinlemiştik. Bu binanın beyaz merdivenlerine yaklaşırken hala bu aynı heyecanı duyuyorum. Bu tür etkinliklerde görev almak her Gazili için bir onurdur.” şeklinde konuştu. Prof. Dr. Hasan Pekmezci, Cumhuriyet’in 100 yılında resim ve heykel eğitiminin geldiği aşamayı, sadece sanatta değil toplumsal yaşamı saran her alanda yetkin insanların sorumluluklarını sunum eşliğinde anlattı.

Son olarak, Başkent Üniversitesi Güzel Sanatlar ve Tasarım ve Mimarlık Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Adnan Tepecik, “Sanatın Anadolu’ya Açılan Kapısı, Gazi Eğitim Enstitüsü” konulu sunumu ile katılımcılara Gazi Eğitim Enstitüsü’nün kuruluşu ve tarihçesi hakkında bilgi verdi. Prof. Dr. Adnan Tepecik konuşmasında, “Türkiye Cumhuriyeti’nde sanat eğitimi kurumları açılmadan çok önce Gazi Eğitim Enstitüsü’nün bu minvalde önemli ve zorlu bir misyon yüklendiğini kaydetti. Osmanlı döneminde sanayi, askeri ve sanatla ilgili açılan mekteplerde daha çok levanten denilen toplumun elit kesimleri diyebileceğimiz kişiler katılmaktaydı. Gazi Eğitim Enstitüsü ile Anadolu’da toplumun gelişmesine katkıda bulunacak her alanda yetkin öğretmenlerin yetiştirilmesi sağlandı.” ifadelerine yer verdi.

Açılış oturumu konuşmacılara teşekkür belgesi verilmesi ve günün anısına fotoğraf çekimi ile sona erdi.

Etkinlik kapsamında Üniversitemiz Resim ve Heykel Müzesinde “Ustalardan Seçkiler” adlı resim sergisinin açılışı da yapıldı. 4. Ulusal Sanat Eğitimi Sempozyumu’nun ilk günü şef Prof. Dr. Mehmet Efe yönetimindeki Gazi Gençlik Oda Orkestrasının Konseri ile sona erdi.

-1

-1

-1

-1

-1

-1

-1

-1

background image