Şuşa Zaferinin 3. Yıldönümü, Merkez Müdürlüğünü Fakültemiz Öğretim Üyesi Prof. Dr. Bülent AKSOY’un yaptığı, Türk Dünyası Uygulama ve Araştırma Merkezi (TÜRKDAM) tarafından düzenlenen “Karabağ Edebiyete Kadar Azerbaycandır” adlı etkinlik geniş bir katılım ile gerçekleştirildi.
Fakültemizin F Blok Konferans Salonunda yapılan programa Rektörümüz Prof. Dr. Musa YILDIZ, Azerbaycan Ankara Büyükelçiliği Müsteşarı Eldar ALİYEV, Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Yücel GELİŞLİ, Dekanımız Prof. Dr. Mahmut SELVİ, Sosyal İşler ve Toplumsal Katkı Koordinatörü Prof. Dr. Selami CANDAN, TÜRKDAM Kurucu Müdürü Prof. Dr. Alev ÇAKMAKOĞLU KURU, TÜRKDAM Müdürü Prof. Dr. Bülent AKSOY, Emekli Tuğgeneral Ender Güner, öğretim üyeleri, konuklar ve öğrenciler katıldı.
Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunması ile başlayan program, “Ortak Sesimiz: Çırpınırdı Karadeniz” klibi ile devam etti. Etkinliğin selamlama konuşmasını yapan Rektörümüz Prof. Dr. Musa YILDIZ; “Mâlum olduğu üzere, 10 Kasım 2020 tarihinde bildiri imzalanmasına rağmen, Büyük Önder Gazi Mustafa Kemal ATATÜRK’ün vefatının yıl dönümü olması sebebiyle Zafer Günü, Şuşa’nın işgalden kurtuluş günü olan 8 Kasım ile değiştirilmiştir. Göstermiş oldukları bu duyarlılık için Azerbaycan Türk’ü kardeşlerimize buradan teşekkürlerimi iletiyorum. Bu sayede bugün burada gönül rahatlığıyla kutlamalarımızı gerçekleştirebiliyoruz” dedi.
Rektörümüz Prof. Dr. Musa YILDIZ, konuşmasına şöyle devam etti: “Tarihte Ermenilerin Azerbaycan Türklerine yapmış olduğu soykırımlar, zulümler, suikastler, çeşitli tahribatlar, işgaller saymakla bitmez. Bugün 8 Kasım’da uzun yıllardır bu zulümleriyle mücadele ettiğimiz Ermeni güçlerine karşı kazandığımız o büyük zaferimizi kutluyoruz. 3 yıl önce bugün uzun yıllardır hasretini çektiğimiz hâr-ı bülbülümüze kavuştuk, özlemini çektiğimiz topraklara kavuştuk, gerek ağlayarak, gerekse coşkuyla söylediğimiz mahnılardaki topraklara bayrağımızı astık. Türk birliğinin varlığını, Türk’ün gücünü, Türk’ün bağımsızlık karakterini tüm dünyaya gösterdik. Çekilen tüm acıların ardından şimdi burada gururla söyleyebiliyoruz ki ‘Şuşa Bizimdir, Karabağ Bizimdir, Karabağ Azerbaycan’dır.’, öyle de kalacaktır. Türk milleti, asırlardır olduğu gibi, gelecekte de, vatanlarını korumak için birlik olmasını bilecektir. Allah birliğimizi daim eylesin.”
Savaşta ve öncesinde yaşanan zulümlerde şehit olan bütün Türk kardeşlerimize yüce Allah’tan rahmet dileyen Rektörümüz Prof. Dr. Musa YILDIZ, sözlerini şöyle tamamladı: “Ay yıldızlı Can Azerbaycan bayrağımızın vatan topraklarında ilelebet dalgalanmasını temenni ediyorum. Azerbaycan Ulusal Marşı’nda da denildiği gibi, “Üç renkli bayrağınla mesut yaşa!” Can Azerbaycan.”
Açılışta söz alan Azerbaycan Ankara Büyükelçiliği Müsteşarı Eldar ALİYEV, Karabağ zaferinin kendileri için ne ifade ettiğini anlattı. Azerbaycan’ın bağımsızlığının ilk yıllarında sınırların belirli bölümünü kontrol edemediklerini dile getiren Azerbaycan Ankara Büyükelçiliği Müsteşarı Eldar ALİYEV, “O günlerden, ümitlerin tükendiği bir noktada bugün Karabağ zaferinin üçüncü yılını kutlamanın büyük onurunu yaşıyoruz” dedi.
Savaşın başladığı andan Şuşa’nın alınmasına kadar durmama konusunda kararlı olduklarını ifade eden Azerbaycan Ankara Büyükelçiliği Müsteşarı Eldar ALİYEV, “Büyük bir zafer kazandık ve bu zafer Türk birliğinin gerçekleşmesi konusunda önemli bir adımdır. Türkler dünyada önemli bir güç olma yolunda ilerlemekte. Bu vesile ile etkinliğin düzenlenmesinde emeği geçen herkese teşekkür ederim” diyerek konuşmasını tamamladı.
Açılışta konuşan TÜRKDAM Müdürü Prof. Dr. Bülent AKSOY ise, Ermenilerin Dağlık Karabağ’ı haksız bir şekilde işgal ettiğinin altını çizdi. Şuşa ve Karabağ zaferlerinin askeri ve stratejik anlamda çok büyük bir kazanım olduğunu ifade eden TÜRKDAM Müdürü Prof. Dr. Bülent AKSOY, Türk devletlerinin bölgesel güç olduklarını kaydetti.
Türk Devletleri teşkilatının beş Türk devletinden oluştuğu bilgisini aktaran TÜRKDAM Müdürü Prof. Dr. Bülent Aksoy, bu iş birliğinin giderek büyüdüğünü vurguladı. Bu konuda üniversitelere de büyük iş düştüğünü belirten TÜRKDAM Müdürü Prof. Dr. Bülent AKSOY, etkinliğin gerçekleşmesinde emeği geçen herkese teşekkür ederek sözlerini tamamladı.
Açılış konuşmalarının ardından Emekli Tuğgeneral Ender GÜNER, “İkinci Karabağ Harekâtı” konulu sunumunu yaptı. Zafere giden yolu askeri açıdan dile getiren Emekli Tuğgeneral Ender GÜNER, ikinci Karabağ harekâtının 44 gün sürdüğü bilgisini verdi. 27 Eylül’de başlayan harekâtın büyük bir zaferle sonuçlandığını anlatan Emekli Tuğgeneral Ender GÜNER, bu süreçte 2 bin 700 civarında şehit verildiğini vurguladı. Konuşmasında bölgenin coğrafin konumu ve tarafların mevcut askeri güçleri hakkında da bilgiler veren Emekli Tuğgeneral Ender GÜNER, “Azerbaycan çok büyük bir askeri zafere imza atmıştır” diyerek konuşmasını noktaladı.
Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet ŞAHİNGÖZ ise, “Cumhuriyetimizin kuruluşunun 100. yılında böyle büyük bir zaferi kutlamak bizim için büyük bir onurdur” dedi. Konuşmasında Karabağ’ın Azerbaycan ve bölge için öneminden söz eden Üniversitemiz Gazi Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet ŞAHİNGÖZ, “Türkler Karabağ’dayken Ermeni nüfusu yok denecek kadar azdı. Fakat ilerleyen dönemlerde nüfus çoğunluğunu sağlamak için Ermeniler bu bölgeye bilinçli bir şekilde göç ettirildi” şeklinde konuştu.
Türk adının bölge için önemli olduğunu ifade eden Prof. Dr. Mehmet ŞAHİNGÖZ, Ermenistan’ın dış yardımlar olmadan varlığını sürdürmesinin zor olduğunu belirtti. Kazanılan zaferin Türk dünyası için çok büyük anlam taşıdığına dikkat çeken Prof. Dr. Mehmet ŞAHİNGÖZ, konuşmasının sonunda etkinliğin düzenlenmesinde emeği geçenlere teşekkür etti.
Program, Areş NAZARÎ ve Elçin HETEMLİ tarafından verilen Azerbaycan Mahnıları ve çekilen fotoğrafların ardından sona erdi.
Görüş, istek ve değerlendirmelerinizi bize iletin.