Fakültemiz ile Bilim Teknoloji Derneğinin düzenlediği “Dünya’da Matematik Eğitimi Çalıştayı”, Fakültemiz ev sahipliğinde gerçekleştiriliyor. 20-21 Kasım tarihlerinde devam edecek olan çalıştaya, Türkiye’den ve dünyadan çok sayıda bilim insanı katılıyor.
Gazi Konser Salonu’nda gerçekleştirilen çalıştay açılış konuşmaları ile başladı. Dekanımız Prof. Dr. Mahmut Selvi, yaptığı konuşmada Bilim Teknoloji Derneği iş birliği ve Millî Eğitim Bakanlığının desteği ile “Dünyada Matematik Eğitimi” Çalıştayı’nı gerçekleştirmenin mutluluğunu yaşadığını söyledi.
Prof. Dr. Mahmut Selvi, çalıştayın temel hedefinin “Matematiğin Evrensel Dilini Etkin Olarak Kullanabilen Nesiller Bilim ve Teknolojinin Liderleri Olacaktır” mottosuyla dünyanın belli başlı ülkelerinde matematik çalışmalarına verilen önemin, uygulanan yöntemlerin, öğretim programlarının, izlenen yönergelerin, teşviklerin, anaokulundan lisansüstü seviyelere kadar izlenen sürecin değerlendirilerek ülkemiz adına kritiklerin çıkarılması olduğunu ifade etti.
Çalıştay için yurt dışından da bilim insanlarının Üniversitemize geldiğini anlatan Prof. Dr. Mahmut Selvi, çalıştayın sonuçlarının bilim dünyası için hayırlara vesile olması temennisiyle konuşmasını tamamladı.
Prof. Dr. Mahmut Selvi’nin konuşmasının ardından Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Yücel Gelişli’nin açılış konuşmasına geçildi. Gazi Üniversitesi olarak, bu çalıştaya ev sahipliği yapmaktan mutluluk duyduklarını ifade eden Prof. Dr. Yücel Gelişli, “Matematik eğitiminin değeri ve kapsamı üzerine yapılan bu çalışmaların, eğitimdeki önemi açısından kritik bir rol oynadığının farkındayız” dedi.
“Matematik, evrenin temel dilidir ve hayatın her alanında etkisini hissettirir. Bu disiplin, insan zekasının en temel ve evrensel ifadesidir” diyen Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Yücel Gelişli, matematiksel düşüncenin, analitik beceriler ve mantığın, sadece bilimsel araştırmalarla sınırlı kalmayacağını aynı zamanda günlük hayatta karşımıza çıkan sorunları çözmek için de kritik bir rol oynayacağını dile getirdi. Prof. Dr. Yücel Gelişli, “Bu nedenle, matematik eğitimine verdiğimiz önem, her bireyin yaşamında ve toplumların gelişiminde merkezi bir konuma sahiptir” şeklinde konuştu.
Bu çalıştayda, farklı kültürlerin matematik eğitimine odaklanılarak, bu alandaki örneklerin inceleneceğini söyleyen Prof. Dr. Yücel Gelişli, konuşmasını “Bu çalışma, matematik eğitiminin bilim adına ne kadar kritik olduğunu vurgulayacak ve gelecek nesillerin düşünme becerilerini güçlendirmeye katkıda bulunacaktır” diyerek tamamladı.
Açılış konuşmalarının ardından çalıştaya geçildi. Çalıştay kapsamında; Waseda Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Takeshi Miyakawa, İstanbul Medeniyet Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Cihan, Üniversitemiz Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yüksel Dede, İstanbul Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hatice Boylan, Anadolu Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Abdulkadir Erdoğan, Sinop Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Savaş Baştürk, Johannes Kepler Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Zsolt Lavicza, Bilgi Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Kemal Ilgar Eroğlu, Eskişehir Teknik Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hüseyin Azcan, Ankara Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Elgiz Bairamov, Uşak Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ekrem Savaş ve MEB Uzman Öğretmen Ebru Aslantaş İlter, sunumlarında Japonya, Almanya, Fransa, Avusturya, Macaristan, Amerika Birleşik Devletleri, İngiltere, Rusya, Hindistan ve Singapur’daki matematik eğitimi hakkında bilgi verecekler.
Görüş, istek ve değerlendirmelerinizi bize iletin.