Gazi Eğitim Fakültesi Güzel Sanatlar Eğitimi Bölümü Müzik Eğitimi Ana Bilim Dalı tarafından; Musiki Muallim Mektebinin 100 yılı dolayısıyla düzenlenen, “Müzik Öğretmenlerinin 100. Yılını Kutluyoruz” adlı etkinlik geniş bir katılım ile gerçekleştirildi.
Gazi Konser Salonunda düzenlenen programa Rektörümüz Prof. Dr. Uğur Ünal, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Necdet Hayta, Rektör Danışmanları Prof. Dr. Selami Candan, Prof. Dr. Togay Seçkin Birbudak, Dr. Ahmet Bilal Dostbil, Dekanımız Prof. Dr. Bilal Güneş, Dekan Yardımcılarımız Prof. Dr. Serçin Karataş, Prof. Dr. Ferudun Sezgin, Genel Sekreter Mustafa Afşar, Güzel Sanatlar Eğitimi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Osman Çaydere, panelistler Prof. Dr. Ali Uçan, Prof. Suna Çevik, Prof. Dr. Cenk Güray, Prof. Dr. Aytekin Albuz, Gazi Gençlik Oda Orkestrası Şefi Prof. Dr. Mehmet Efe, Doç. Dr. İlknur Özal Göncü, dekanlar, müdürler, daire başkanları, akademisyenler ve konuklar yer aldı.
Saygı duruşu ve İstiklal Marşının okunması ile başlayan program Gazi Gençlik Oda Orkestrasının şef Prof. Dr. Mehmet Efe yönetimindeki konser ile devam etti.
Konser sonrası programın açış konuşmasını yapan Rektörümüz Prof. Dr. Uğur Ünal, “Bugün 100. Kuruluş yılını kutladığımız Musiki Muallim Mektebi, Cumhuriyet’in ilanının ardından ülkenin sanatçı ve müzik öğretmeni ihtiyacını gidermek amacıyla kurulmuş ilk müzik eğitimi kurumu olarak büyük bir tarihi önemi haizdir” dedi. Musiki Muallim Mektebi’nin bir asır önce hem sanatçı hem de musiki öğretmeni yetiştirmek için kurulduğunu dile getiren Rektörümüz Prof. Dr. Uğur Ünal, “Musiki Muallim Mektebi’nin 1938 yılında Cumhuriyetin bir diğer köklü kurumu olan Üniversitemize devredildiği görülmektedir. Bu tarih itibariyle müzik öğretmeni yetiştirme görevi Gazi Orta Muallim Mektebi Müzik Bölümü’ne devredilmiştir” diye konuştu. Rektörümüz Prof. Dr. Uğur Ünal, sözlerini şöyle tamamladı: “Tarihi seyrini sizlerle kısaca paylaşmaya çalıştığım bu güzide eğitim kurumumuzun 1966 yılından itibaren içinde bulunduğumuz bu tarihi yapıda hizmet vermeye devam ettiği de hepimizin malumudur. Sözlerime son verirken 100. Yılına eriştiğimiz bu önemli günde, bir mensubu olmaktan gurur duyduğumuz üniversitemizin bu tarihi ve kıymetli şubesinin kuruluş yıl dönümünü bir kez daha tebrik eder, öğrencilerimiz ve akademisyenlerimize başarılarla dolu bir eğitim hayatı dilerim.”
Açılışta söz alan Dekanımız Prof. Dr. Bilal Güneş ise, Gazi Eğitim Fakültesi Güzel Sanatlar Eğitimi Bölümü Müzik Eğitimi Ana Bilim Dalının tarihi hakkında bilgiler verdi. Gazi Eğitim Fakültesinin Cumhuriyetimizle yaşıt olduğunun üzerinde duran Gazi Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Bilal Güneş, Cumhuriyetimizin Banisi Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün sanat eğitimine büyük önem verdiğini ifade etti. Yüz yıllık dönemde binlerce mezun verildiğini anlatan Dekanımız Prof. Dr. Bilal Güneş, programın düzenlenmesinde emeği geçenlere teşekkür ederek sözlerini tamamladı.
Açılış konuşmaları sonrasında, sağlık sorunları nedeniyle programa katılamayan Prof. Dr. İlber Ortaylı’nın Musiki Muallim Mektebinin yüzüncü yılı için göndermiş olduğu video mesajın gösterimi yapıldı. Prof. Dr. Ortaylı, “Musiki Muallim Mektebi demek, bizim neslin gençlikte tanıdığı, muhteşem neo-klasik yapı, yani Gazi Eğitim Enstitüsüdür” diyerek Musiki Muallim Mektebinin ülkemizde müzik eğitimindeki öneminin altını çizdi.
Daha sonra, Moderatörlüğünü Prof. Dr. Ali Uçan’ın yaptığı “Türkiye Cumhuriyetinin İlk Yüzyılında Müzik Eğitimi “ adlı panele geçildi. Panelde Prof. Suna Çevik, Prof. Dr. Cenk Güray ve Prof. Dr. Aytekin Albuz sunumlarını yaptılar.
Panel sonrası “Konser Sokağı” açılışı yapıldı. Etkinlik, çekilen toplu fotoğrafların ardından sona erdi.
Görüş, istek ve değerlendirmelerinizi bize iletin.