Gazi Eğitim Fakültesi “Çay-Kahve Eşliğinde Bilim, Kültür ve Sanat Sohbetleri”nin İlki Gerçekleştirildi
Fakültemiz akademik etkileşimi artırmak, bilim, kültür ve sanat alanlarında öğretim elemanlarımızın görüşlerini almak ve ortak akıl oluşturmak amacıyla düzenlenen “Çay-Kahve Eşliğinde Bilim, Kültür ve Sanat Sohbetleri” toplantılarının ilki, 26 Şubat 2025 tarihinde Dekanlık Toplantı Salonu’nda gerçekleştirildi.
Toplantıda, Fakültemizin akademik gelişimi ve öğretim elemanlarımızın ihtiyaçları çerçevesinde birçok önemli konu ele alındı. Bilimsel iş birliğinin güçlendirilmesi, akademik üretkenliğin artırılması ve Fakültemizde kültürel-sosyal etkinliklerin yaygınlaştırılması konularında değerli fikirler ortaya kondu.
Görüşler ve Öneriler
Toplantıda öne çıkan başlıca konular ve öneriler şu şekilde sıralandı:
Bilimsel Çalışmalar ve Akademik İş Birliği
- Bilim ve şenlik etkinliklerinin artırılması, geziler, podcastler, YouTube yayınları, doğa gözlemi ve fotoğrafçılık, halk oyunları ve Türk halk edebiyatı gibi faaliyetlerin teşvik edilmesi.
- Bilimsel iş birliğini güçlendirmek amacıyla çalıştay, seminer ve ortak yayın çalışmalarının artırılması.
- Deneyimli akademisyenler ile genç akademisyenlerin buluşturulacağı etkinlikler düzenlenerek akademik dayanışmanın artırılması.
- “Çay-Kahve Eşliğinde Sohbetler” etkinliklerinin bölüm ve anabilim dalları özelinde düzenlenerek fakültenin akademik çeşitliliğinin daha etkin şekilde yansıtılması.
Yapay Zekâ ve Etik Kullanımı
- Öğrenciler ve akademisyenler için üretken yapay zekânın etik kullanımı konusunda bilgilendirici eğitimler ve paneller düzenlenmesi.
- Etik ilkeler ve kullanım önerileri rehberinin yaygınlaştırılması.
- Yapay zekâya ilişkin farkındalık oluşturmak amacıyla, bilgilendirici posterler, broşürler ve infografiklerin hazırlanması.
Öğretim ve Araştırma Faaliyetleri
- Eğitim Akademisi Uygulaması ile ilgili Fakülte öğrencilerinin kaygılarını giderecek bilgilendirmelerin yapılması ve konuya ilişkin uzman raporunun yayımlanması.
- Erasmus programı kapsamında Fakülteye ayrılan kontenjanların artırılması için girişimlerde bulunulması.
- Fakültemiz bünyesinde araştırma birimleri oluşturularak öğretim elemanlarının proje üretimine teşvik edilmesi.
- Ulusal ve uluslararası yayın hazırlama sürecinde akademisyenlerimize destek sağlanması; Türkçe yayın merkezi oluşturulması ve yabancı akademisyenlerle iş birliği fırsatlarının artırılması.
Kültür, Sanat ve Sosyal Etkileşim
- Farklı kültürlerden öğrencilerin kendi kültürlerini tanıtabileceği müzik, dans, yemek gibi etkinliklerin düzenlenmesi.
- Öğrencilerin yaratıcı süreçlere dahil olabileceği ve ortak eserler üretebileceği sanat etkinliklerinin teşvik edilmesi.
- Mezun öğrencilerle bağların güçlendirilmesi amacıyla mezun buluşmalarının düzenlenmesi.
Eğitim ve Veri Paylaşımı
- MEB ile veri toplama süreçlerinde yaşanan zorlukların aşılması için okul yönetimleriyle daha güçlü iş birliklerinin geliştirilmesi.
- Aynı öğrenci gruplarına farklı araştırmalar için tekrar tekrar anket yapılmasının önüne geçilmesi adına veri tabanı oluşturulması ve araştırmacılarla okul yönetimi arasında daha etkin bir koordinasyon sağlanması.
Olumlu Gelişmeler ve İyileştirme Önerileri
- Fakültemizde gerçekleştirilen “Selamlaşma ve Komşuluk İlişkileri” projesinin olumlu etkileri vurgulandı.
- Asansörlerin iyileştirilmesi ve personel çalışma odalarında yapılan düzenlemeler memnuniyetle karşılandı.
- B Blok öğrenci yemekhanesinde yaşanan yoğunluk ve porsiyon azlığıyla ilgili konuların Rektörlük Makamına iletilmesi önerildi.
Sonuç ve Değerlendirme
Dekanımız Prof. Dr. Bilal GÜNEŞ, toplantının sonunda katılımcıların görüş ve önerilerinin bilimsel bir yaklaşımla analiz edileceğini ve Fakültemizin akademik, kültürel ve sanatsal gelişimine yön vermede etkin bir rol oynayacağını belirtti. Fakültemizin her öğretim elemanının bu sürece dâhil olacağını ve akademik topluluğumuzun daha güçlü ve etkileşimli bir yapıya kavuşacağını ifade ederek katılımcılara teşekkür etti.
“Çay-Kahve Eşliğinde Bilim, Kültür ve Sanat Sohbetleri” etkinlikleri, Fakültemiz bünyesindeki tüm öğretim elemanlarının katılımıyla belirlenen periyotlarda devam edecektir.