Ankara Valiliği, Gençlik ve Spor Bakanlığı Yenimahalle Gençlik Merkezi ve Gazi Üniversitesi ile yürütülen “Selamlaşma ve Komşuluk İlişkileri” Projesi kapsamında, Gazi Üniversitesi bünyesinde 07 Mayıs 2025 tarihinde Gazi Eğitim Fakültesi F Blok Konferans Salonunda “Selamlaşma Yolu Öğrenci Kongresi” düzenlendi.
Amacı Gazi Üniversitesi lisans ve lisansüstü (Yüksek Lisans ve Doktora) öğrencilerini bir araya getirmeyi, selamlaşma ve komşuluk ilişkilerini güçlendirerek sosyal uyumlarını artırmayı, sosyal becerilerini geliştirmeyi ve toplumsal birlikteliğe katkı sunmak olan kongrede; “Görgü kuralları, Komşuluk ilişkileri, Türk kültüründe selam, Edebi metinlerde selamlaşma, Psikolojide selamlaşma, Dinlerde selamlaşma, İyi niyet göstergesi olarak selam, Etkili iletişimin bir adımı olarak selam, Sosyokültürel etkenlerin selamlaşmaya yansıması” konu başlıklarından oluşan özgün bildiriler hakem değerlendirmesi sonucunda kabul edildi.
Saygı duruşu ve İstiklal Marşımızın okunmasının ardından başlayan kongrede açılış konuşmasını yapan projenin koordinatörü Dr. Öğr. Üyesi Özlem BAYRAK CÖMERT
selamlaşmanın öneminden ve insanların birbirleri arasındaki diyaloğu arttırdığına dikkat çekti. Projenin oluşturulma sürecinde Ankara Valiliği, Gençlik ve Spor Bakanlığı Yenimahalle Gençlik Merkezi ve Gazi Üniversitesinden aldığı desteklerin azımsanmayacak kadar çok olduğunu belirtti. Konuşmasının sonunda katılımın yüksek olmasından duyduğu memnuniyeti dile getiren CÖMERT konuşmacılar Prof. Dr. Gıyasettin AYTAŞ ve Prof. Dr. Oğuzhan AYDIN başta olmak üzere bildiri oturumlarını yöneten Prof. Dr. Ebru KILIÇ ÇAKMAK, Prof. Dr. Nihal ÇALIŞKAN, Prof. Dr. Başak UYSAL ve Doç. Dr. Demet KARDAŞ ile projeye gönderdiği eserler ile katılım sağlayan tüm katılımcılara da teşekkürlerini iletti.
Dr. Öğr. Üyesi Özlem BAYRAK CÖMERT’in konuşmasının ardından Gazi Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Bilal GÜNEŞ, Gazi Üniversitesi Rektör Vekili Prof. Dr. Hasan TEZER ve Ankara Vali Yardımcısı Zafer ORHAN, selamın ve selamlaşmasının önemini, geleneğimizdeki yerini ve kongrenin gençlerimize katkısını anlatan konuşmalar yaptı.
Konuşmaların ardından "Selamlaşma ve Komşuluk İlişkileri" başlıklı yarışmanın ödül töreninde dereceye girenlere ödülleri takdim edildi.
Ödül takdiminin ardından Prof. Dr. Gıyasettin AYTAŞ “Selam Kültürü”, Prof. Dr. Oğuzhan AYDIN ise “Medeniyetimizde İrfân, Önce Selâm, Sonra Kelâm, Gönülden İkrâm” başlıklı konuşmalarıyla selamlaşmaya hem kültürel hem akademik boyutta yaklaşarak dinleyenlerin zihinlerinde yeni pencereler açtılar.
Kongre oturumları, iki salonda eş zamanlı olarak gerçekleştirildi. Doç. Dr. Demet KARDAŞ’ın oturum başkanlığını yaptığı salonda Ebrar AĞCABAL “Reşat Nuri Güntekin'in Yaprak Dökümü Romanının Televizyon Dizisine Uyarlanması: Dilek Sözcüklerinin Tespiti”; Ali GÖNÇ “Türk Kültür Dünyasında Selamlaşma Kültürünün Dile Yansımaları”; Beyza GÜLŞEN DAĞ “Çizgi Filmlerde Nezaket Kuralları: Nasrettin Hoca Zaman Yolcusu” ve Gökçe Çiçek İLKYAZ “Türkiye'deki Komşuluk İlişkilerinin Türkiye Türkçesindeki Atasözleri ve Deyimlere Yansıması” isimli bildirilerini sundular.
Prof. Dr. Ebru KILIÇ ÇAKMAK’ın oturum başkanlığını yaptığı salonda İnan KARAKOÇ ve Sefa BACANLI “Dijital Görgü Kuralları Perspektifinden Üretken Yapay Zekâ ile Selamlaşma: Öğrenci Deneyimlerine Dayalı Nitel Bir İnceleme”; Busenur ERZEN “Semavi Dinlerde Selamlaşma”; Burak ÖZTÜRK “Türk Kültüründe Selamın İzleri” ve Ceyhun BORA “Selamlaşmanın Psikoloji, Sosyoloji ve İletişimle İlişkisi” isimli bildirilerini sundular.
İlk oturumların ardından ikinci oturumlara geçildiğinde, salon başkanlığını Prof. Dr. Nihal ÇALIŞKAN’ın yaptığı oturumda Sude ALCAR “Selamlaşma Edebiyatı”; Emirhan KINDIR “Geçiş Dönemi Türk Edebiyatında Selamlaşma Kültürü Üzerine Bir İnceleme” ve Ebrar AĞCABAL “5. Sınıf Türkçe Ders Kitabında Bulunan Metinlerde Yer Alan Selamlaşma ve Nezaket Sözcüklerinin Türkçe Öğretmenlerinin Görüşleri Bağlamında Değerlendirilmesi” isimli bildirilerini sundular.
Prof. Dr. Başak UYSAL’ın oturum başkanlığını yaptığı salonda Irmak Ayça MUTLU “Dil, Din ve Mimari Açıdan Türk Kültüründe Selamlaşma”; Fatma YILDIRIM “Etkili İletişimde Selamlaşma” ve Rumeysa Selen ÇAM “Türkçe Öğretmeni Adaylarının Selamlaşma Tutum ve Becerileri” isimli bildirilerini sundular.
Tüm oturumlarda, bildiri sunumlarının ardından konuşmacılara oturum başkanı ve izleyiciler tarafından, sunum yaptıkları konular hakkında sorular soruldu. Verimli geçen soru-cevap kısmının ardından oturum başkanları tarafından katılımcılara belgeleri takdim edildi ve katılımcılar oturum başkanlarıyla hatıra fotoğrafı çektirdi.
Kapanış oturumunda Gazi Eğitim Fakültesi Dekan Yardımcıları Prof. Dr. Ferudun SEZGİN ve Prof. Dr. Serçin KARATAŞ ile "Selamlaşma ve Komşuluk ilişkileri" Proje Koordinatörü Dr. Öğr. Üyesi Özlem BAYRAK CÖMERT kongreyi değerlendirdiler. Yapılan konuşmalarda, yüksek katılımlı, katılan öğrencilerin çalışmalarını sergileme imkânı bulduğu, akademik olduğu kadar sosyal anlamda da katkıları bulunan bir kongrenin gerçekleştiği ifade edildi. Kongrenin düzenlenmesinde tüm paydaşların özverisi ve çabasına dikkat çekilerek emeği geçen herkese ve katılımcılara teşekkür edildi.
Kapanış oturumundaki konuşmacılar tarafından düzenleme kuruluna belgelerinin takdim edilmesinin ardından hatıra fotoğrafı çekildi ve kongre iyi dileklerle sonlandırıldı.
Fakültemizde “Selamlaşma Yolu Öğrenci Kongresi” Yapıldı
Üniversitemiz Kalite Komisyonu Tarafından Fakültemize Birim Ziyareti Gerçekleştirildi
Altındağ İlçe Millî Eğitim Müdürlüğü ile Fakültemiz Arasında İşbirliği Protokolü İmzalandı
Gazi Üniversitesi Gazi Eğitim Fakültesi Birim Ar-Ge Ekibi Mayıs Ayı Toplantısını Gerçekleştirdi
Görüş, istek ve değerlendirmelerinizi bize iletin.