Gazi Üniversitesi ve Gazi Eğitim Fakültesinin 100. kuruluş yılı kapsamında düzenlenen Gazi Eğitim Fakültesi 100. Yıl Mezuniyet Töreni, Gençlik Haftası’nın anlam ve coşkusuyla gerçekleştirildi.
Dekanımız Prof. Dr. Bilal GÜNEŞ’in ev sahipliği yaptığı törene Rektörümüz Prof. Dr. Uğur ÜNAL, Rektör Yardımcılarımız Prof. Dr. Necdet HAYTA, Prof. Dr. Hasan TEZER ve Prof. Dr. Serhat KARYEYEN ile Eczacılık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Erden BANOĞLU, Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Fatih AKKURT, Mimarlık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ülkü DUMAN, Teknoloji Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Şevki DEMİRBAŞ, Uygulamalı Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Barış KINACI, Hemşirelik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Nurcan ÇALIŞKAN, Eğitim Bilimleri Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Osman ÇİMEN, Rektör Danışmanı Dr. Ahmet Bilal DOSTBİL, Fakültemiz Dekan Yardımcıları Prof. Dr. Serçin KARATAŞ ve Prof. Dr. Ekrem Ziya DUMAN, Mühendislik Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Müjgan OKUR, Fen Fakültesi Dekan Yardımcısı Prof.Dr. Ertan YILDIRIM, Mimarlık Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Zeynep Aslı GÜREL ile Fakültemiz bölüm ve anabilim dalı başkanları, akademik ve idari personel, veliler, misafirler ve Mezuniyet Törenimizin gerçek sahipleri öğrencilerimiz katıldı. Önceki Dönem Rektörümüz Prof. Dr. Musa YILDIZ, önceki dönemler Tokyo ve Washington büyükelçisi Serdar KILIÇ, önceki dönem Dekanlarımız Prof. Dr. Mahmut SELVİ ve Prof. Dr. Rabia ERCİYAS de bizleri yalnız bırakmadı.
Rektörümüz Prof. Dr. Uğur Ünal açılış konuşmasına “Bugün Gazi Eğitim Fakültesinde yetişmiş, geleceğin kıymetli ve nitelikli, 100. yılın öğretmenlerini mezun etmenin ayrıcalığını taşımak bizler için çok büyük bir gururdur” diyerek başladı. Prof. Dr. Uğur Ünal, Gazi Üniversitesinin köklü eğitim geleneğinin Cumhuriyet’in kuruluş felsefesiyle doğrudan bağlantılı olduğunu ifade ederek, o günlerden bu yana Anadolu’nun her yerinde bir Gazi mezunu öğretmenin görev yaptığını vurguladı.
Mezunlarımızı ve ailelerini başarılarından dolayı tebrik eden Prof. Dr. Ünal, sözlerini “Güzel ülkemizde, şanlı Türk Bayrağımızı dalgalandırıp yıllarca öğretmenlik yaparak, vatanımıza ve milletimize görev yapmanın gururunu, onurunu yaşayacak kıymetli mezunlarımız, geleceğin Gazi Eğitimli öğretmenleri, sevgili gençler, eğitim sevdalısı olarak gerçekleştireceğiniz kutsal görevinizde, 'Gazili Olmak Ayrıcalıktır' değeriyle, durmadan koşarak gittiğiniz kutsal yolculuğunuzda başarılar diliyorum” diyerek tamamladı.
Törende açılış konuşmasını yapan Dekanımız Prof. Dr. Bilal Güneş ise Gazi Üniversitesi ve Gazi Eğitim Fakültesinin 100. kuruluş yılında, Gençlik Haftası’nın anlamıyla bütünleşen bu mezuniyet töreninde bulunmaktan büyük bir onur ve mutluluk duyduğunu ifade etti.
Konuşmasında 100. yılın yalnızca köklü bir geçmişin göstergesi olmadığını, asıl anlamını kurumun hangi tarihsel koşullarda ve hangi amaçla kurulduğunda bulduğunu vurgulayan Prof. Dr. Güneş, Cumhuriyet tarihinin kritik dönemlerine dikkat çekti. 1919-1923 yıllarının Millî Mücadele ve bağımsızlık yılları, 1923-1926 yıllarının ise Cumhuriyet’in ilanı ile birlikte hukuk, eğitim, toplum ve devlet düzeninin yeniden inşa edildiği yıllar olduğunu belirtti.
Prof. Dr. Güneş, bu büyük inşa döneminde, ülkenin yokluk ve yoksulluk içinde bulunduğu bir süreçte Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün ileri görüşlülüğü sayesinde eğitime ve öğretmen yetiştirmeye öncelik verildiğini ifade ederek, 1926 yılında Orta Muallim Mektebinin kurulmasının, savaş meydanlarında kazanılan bağımsızlığın eğitim yoluyla kalıcı hâle getirilmesi iradesinin en güçlü sembollerinden biri olduğunu söyledi.
Gazi Eğitim Fakültesinin yalnızca bir yükseköğretim kurumu olmadığını belirten Prof. Dr. Güneş, fakültenin Cumhuriyet’in öğretmen yetiştirme idealinin, Atatürk’ün eğitim vizyonunun ve milletin geleceğe duyduğu inancın kurumsal adı olduğunu dile getirdi. 100. yılın her bireyin hayatında ancak bir kez tanıklık edebileceği büyük bir gurur olduğunu ifade eden Güneş, Gazi Üniversitesi ve Gazi Eğitim Fakültesinin bu anlamlı yılı güçlü bir kurumsal sahiplenmeyle kutladığını söyledi.
“100. yılı yalnızca bir anma yılı değil, geçmişi geleceğe taşıma sorumluluğu olarak görüyoruz”
Konuşmasında Gazi Üniversitesinin ve Gazi Eğitim Fakültesinin 100. yıl etkinliklerine de değinen Prof. Dr. Güneş, kutlamaların Sayın Rektör Prof. Dr. Uğur Ünal’ın başkanlığında, tüm fakülte ve birimlerin katkılarıyla yürütüldüğünü belirtti. Gazi Eğitim Fakültesi olarak 100. yılı yalnızca bir anma yılı değil, geçmişi geleceğe taşıyan bir sorumluluk yılı olarak gördüklerini ifade etti.
Bu kapsamda, Gençlik Haftası boyunca gerçekleştirilen etkinliklere de dikkat çeken Prof. Dr. Güneş, 18 Mayıs Pazartesi günü Sayın Rektör Prof. Dr. Uğur Ünal’ın öncülüğünde “Atatürk’ün Gençleri: Gazi Eğitim Fakültesi 100. Yıl Etkinlik Programı”nın başlatıldığını hatırlattı. Aynı program kapsamında Rektör Ünal’ın gençlere “19 Mayıs ve Gençlik” başlıklı anlamlı bir konuşma yaptığını belirten Güneş, çeşitli yarışmalarda dereceye giren öğrencilere ödüllerinin takdim edildiğini ve Anıtkabir’e Gençlik Yürüyüşü gerçekleştirildiğini söyledi.
Hafta boyunca Gazi Üniversitesinin güzel ve tarihî kampüsünün farklı noktalarında müzik dinletileriyle sanat, kültür ve gençlik coşkusunun bir araya geldiğini dile getiren Prof. Dr. Güneş, program kapsamında “Tarihin Tanıkları” oyunlaştırma etkinliğinin de gerçekleştirileceğini belirtti. Bu etkinliklere en büyük katkıyı verenler arasında mezuniyet heyecanı yaşayan öğrencilerin de bulunduğunu ifade ederek öğrencilere gönülden teşekkür etti.
Gazi Eğitim Fakültesi bilim, sanat, kalite ve akreditasyonda öncü konumda
Konuşmasında Gazi Eğitim Fakültesinin bugünkü kurumsal gücüne de dikkat çeken Prof. Dr. Güneş, fakültenin yaklaşık 500 öğretim elemanı, 30 programı, 20+3 akredite programı, güçlü proje kültürü, öğrenci çalışmaları, bilimsel üretimi ve köklü akademik birikimiyle yalnızca Gazi Üniversitesi içinde değil, Türkiye’deki eğitim fakülteleri arasında da öncü ve lider konumda olduğunu vurguladı.
Fakültenin bünyesinde Resim-İş Eğitimi ve Müzik Eğitimi gibi sanat alanlarını barındırmasının kuruma yalnızca akademik güç değil; aynı zamanda estetik, zarafet, ritim, renk ve ruh kattığını ifade eden Güneş, Gazi Eğitim Fakültesinin bilimsel üretimin yanında sanat ve kültürle de güçlü bir akademik iklim oluşturduğunu belirtti.
Uluslararası sıralamalarda Türkiye’nin en güçlü olduğu alanlardan birinin eğitim alanı olduğunu hatırlatan Prof. Dr. Güneş, Gazi Üniversitesinin de eğitim ve öğretim alanında dünyadaki yükselişini sürdürdüğünü; son bir yılda dünya sıralamasında 100. sıradan 88. sıraya yükseldiğini ve Türkiye’deki 1.’lik konumunu güçlendirdiğini ifade etti.
Ancak Prof. Dr. Güneş, rakamların ve sıralamaların önemli olmakla birlikte asıl başarının bunların ötesinde olduğunu belirterek, fakültenin en büyük başarısının geleceğe yetiştirdiği insan gücü, bugün mezuniyetleri kutlanan öğretmen adayları ve bilgiyle donanmış, beceriyle güçlenmiş, millî ve manevi değerlerine bağlı, evrensel bakış açısına sahip Cumhuriyet gençleri olduğunu söyledi.
“100 yıllık bir çınarın gölgesinden Cumhuriyet’in ikinci yüzyılına yürüyorsunuz”
Konuşmasının önemli bir bölümünde mezun adaylarına seslenen Prof. Dr. Güneş, öğrencilerin Gazi Eğitim Fakültesinin 100. yılında mezun olmasının büyük bir ayrıcalık ve gurur olduğunu ifade etti.
Mezunlara hitaben, “Bugün, 100 yıllık bir çınarın gölgesinden Cumhuriyet’in ikinci yüzyılına doğru yürüyorsunuz.” diyen Güneş, öğrencilerin adını Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ten alan bu büyük kurumun mezunları olarak hayatları boyunca çok kıymetli bir unvan taşıyacaklarını belirtti.
Prof. Dr. Güneş, mezunların görev yapacakları her yerde yalnızca bilgi aktaran kişiler değil; umut büyüten, ufuk açan, çocukların ve gençlerin hayatına dokunan öğretmenler olacaklarına yürekten inandığını söyledi.
Velilere teşekkür: “Evlatlarınız Cumhuriyetimizin geleceğine yön verecek nitelikli eğitimciler olarak ayrılıyor”
Törende velilere de özel olarak seslenen Prof. Dr. Güneş, evlatlarını Türkiye’nin en köklü ve en donanımlı öğretmen yetiştirme kurumlarından birinden mezun edecek olmanın gururunu yaşadıklarını belirtti. Velilerin öğrencileri emekle, sabırla ve fedakârlıkla bugünlere getirdiğini ifade ederek kendilerini gönülden tebrik etti.
Prof. Dr. Güneş, mezunların yalnızca bir meslek sahibi olarak değil, Cumhuriyetimizin geleceğine yön verecek nitelikli eğitimciler olarak fakülteden ayrıldığını vurguladı.
Geçmişten bugüne emek verenlere şükran
Konuşmasında Gazi Üniversitesi ve Gazi Eğitim Fakültesinin bugünlere gelmesinde emeği bulunanlara da teşekkür eden Prof. Dr. Güneş, başta geçmişten bugüne görev yapan rektörler, dekanlar, önceki dönem yöneticileri, akademik ve idari personel olmak üzere kuruma katkı sunan herkese şükranlarını sundu.
Özellikle Üniversitenin 100. yılını güçlü bir vizyonla sahiplenen ve bu büyük yürüyüşe liderlik eden Gazi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Uğur Ünal’a teşekkürlerini arz eden Güneş, 100. yıl kutlamalarının kurumsal hafızayı güçlendiren ve geleceğe yön veren önemli bir anlam taşıdığını ifade etti.
Nutuk ve Gençliğe Hitabe vurgusu
Konuşmasının sonunda mezunlara bir kez daha seslenen Prof. Dr. Güneş, Rektör Prof. Dr. Uğur Ünal’ın “19 Mayıs ve Gençlik” başlıklı konuşmasında vurguladığı önemli bir noktayı hatırlattı.
Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün Nutuk adlı eserinin “1919 yılı Mayısının 19. günü Samsun’a çıktım.” cümlesiyle başladığını ve Türk gençliğine seslendiği “Ey Türk Gençliği!” ifadeleriyle başlayan Gençliğe Hitabe ile sona erdiğini belirten Güneş, Atatürk’ün gençliğe yüklediği tarihî sorumluluğa dikkat çekti.
Bu sözlerin, Gazi Eğitim Fakültesi mezunları için yalnızca tarihî bir hitap değil, aynı zamanda öğretmenlik mesleğinin Cumhuriyet’e karşı taşıdığı sorumluluğun da özeti olduğunu belirten Prof. Dr. Güneş, mezunlara Gazi’nin adı, Atatürk’ün emaneti, Cumhuriyet’in ideali ve öğretmenlik mesleğinin onurunun daima kendileriyle olması temennisinde bulundu.
Konuşmasını, “Yolunuz açık, bahtınız aydınlık olsun. Gazi Eğitim Fakültesinin 100. yılında mezun olmanın gururunu ömür boyu taşımanız dileğiyle; hepinizi sevgi, saygı ve muhabbetle selamlıyorum. Esenlikler diliyorum.” sözleriyle tamamlayan Prof. Dr. Güneş, mezunlara meslek yaşamlarında başarı ve esenlik dileklerini iletti.
Açılış konuşmalarından sonra Fakülteden dereceyle mezun olan öğrencilere yönelik ödül ve plaket takdimi, mezuniyet konuşmaları ve flama devir teslim merasimi gerçekleşti.
“Atatürk'ün Gençleri Gazi Eğitim Fakültesi 100.Yıl Etkinlik Programı” Gerçekleştirildi
Gazi Eğitim Fakültesi 100. Yılında Mezunlarını Gençlik Haftası Coşkusuyla Uğurladı
Fakültemiz Resim-İş Eğitimi Ana Bilim Dalı Tarafından Eymir Gölü'nde Uygulamalı Fotoğraf Gezisi
Fakültemizde “Tez Yazım Sürecinde Karşılaşılan Sorunlar ve Çözüm Önerileri” Konferansı Düzenlendi
“Gazi'de Bahar Fotoğraf Çekme Etkinliği - 2” Sanatın Birleştirici Diliyle Gerçekleştirildi
Görüş, istek ve değerlendirmelerinizi bize iletin.