Fakültemizde Coğrafya Eğitimi Ana Bilim Dalı Başkanlığı tarafından “Orman Yangınları” Konusunda Bilgilendirme Etkinliği Gerçekleştirildi
18 Temmuz 2025 | 08:56

Fakültemiz Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi Bölümü, Coğrafya Eğitimi Ana Bilim Dalı tarafından “Orman Yangınları” konusunda bir bilgilendirme etkinliği gerçekleştirildi. Çevrimiçi olarak gerçekleştirilen ve moderatörlüğünü Coğrafya Eğitimi Ana Bilim Dalı Araştırma Görevlisi Songül ASLAN’ın yaptığı toplantıda Coğrafya Eğitimi Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Salih ŞAHİN konuşmacı olarak yer aldı. Toplantıya Öğretim Üyeleri, çeşitli branşlardan öğretmenler ve öğrenciler ile birlikte fakültemiz idari personeli katılım sağladı.

Prof. Dr. Salih ŞAHİN konuşmasında, öncelikle; Toplantının düzenlenme amacının “Orman yangınlarının” son yıllarda ve günümüzde çok fazla artış göstermesi dolayısıyla ülkemiz açısından oldukça önemli bir konu haline gelmesi olduğunu belirtti. Daha sonra konuşmada Coğrafya Ana Bilim Dalı Başkanlığı olarak orman yangınlarının bu önemine yönelik bilinç ve farkındalık geliştirmek amacıyla böyle bir toplantının düzenlendiği belirtildi.

Ormanların, yalnızca insanlar için değil tüm canlı yaşamı için ve dünyanın geleceği için ne kadar önemli olduğuna vurgu yapıldı. Prof. Dr. Salih ŞAHİN konuşmasında insanın nefes alması için ihtiyaç duyduğu oksijenin çeşitli kaynaklardan sağlandığını; bunlar içerisinde özellikle ağacın ve ormanın ayrı bir yeri olduğunu belirtti. Konuşmada, ormanların oksijen kaynağı olması yanında, toprağı tutması, selleri önlemesi, istihdam ve yaşam zenginliği sağlaması gibi konulardaki katkısı dolayısıyla önemli bir doğal kaynak olduğu belirtildi.

Konuşmanın devamında, Türkiye’nin orman varlığı hakkında da bilgi verildi. Buna göre aslında Anadolu’nun yüzyıllar öncesinde %70’den fazla bir oranda ormanlarla kaplı bir haldeyken çeşitli nedenlerle günümüzde yalnızca Ülke arazisinin, yaklaşık %28 civarındaki bir oranın ancak ormanlarla kaplı olduğu vurgulandı.

Ülkemizde çeşitli sebeplere bağlı olarak ormanlarının tahrip edilmesine rağmen, yapılan ağaçlandırma çalışmaları ve çeşitli kampanyalarla çalışmaların sürdürüldüğü de ifade edildi.

Konuşmanın ikinci bölümünde ise, asıl olarak toplantının gündemi olan orman yangınları konusuna değinildi. Orman yangınlarının, orman varlığını tehlikeye sokan önemli etkenlerden biri olduğu belirtildikten sonra orman yangınlarının meydana gelebilmesi için; tutuşturma sıcaklığı, oksijen ve yanıcı maddenin yani yangın üçgeni olarak ifade edilen üç faktörün bir araya gelmesi gerektiği belirtildi. Daha sonra orman yangınlarının çıkış nedenlerine değinildi.

Konuya ilişkin olarak, özellikle Türkiye’de meydana gelen her on orman yangından dokuzunun insan faaliyetleri sonucunda çıktığını ve bunlar arasında; anız yakma, sigara izmariti ve piknik ateşi gibi nedenlerin en önemli yangın nedenleri arasında yer aldığı ifade edildi.

Bu bölümde orman yangınları ile ilgili olarak özellikle son 20 yılda her yıl ortalama 2000’den fazla orman yangının çıktığını ve ortalama 8319 ha orman alanının yandığı vurgulandı. Bu verilerin ülkemiz açısından gerçekten ürkütücü olduğunun özellikle altı çizildi.

Daha sonra ülkemizde meydana gelen büyük orman yangınlarına ilişkin bazı rakamsal veriler paylaşıldıktan sonra orman yangınlarına karşı bireysel olarak neler yapılması gerektiği vurgulandı. Toplantının son bölümünde, yapay zeka destekli olarak hazırlanan ve bir çam ağacının dilinden insanlara konunun önemine vurgu yapılan bir mektup okunarak toplantı tamamlandı.

 

res-2

res-3

res-4

res-5

res-6

res-7

background image